Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alpine chce zachránit spalovací motor. Alpenglow Hy4 jezdí na vodík

Naše téma
Dominik Valášek | 14.05.2024
dalších 10 fotek
Alpine Alpenglow Hy4 | foto: Se svolením Alpine
Zdá se, že se pozice konceptuálních a produkčních vozů otáčí. Zatímco před pár lety automobilky vyráběly spalovací auta a čím dál víc konceptů bylo elektrických, dneska automobilky dělají více a více elektromobilů a mezi koncepty se začínají objevovat spalovací motory. Jedním z takových „spasitelů“ spalovacího motoru je i Alpine – sportovní značka spadající pod Renault.
Seznamte se s novým supervozem Alpenglow Hy4. Jde o první jezdící verzi konceptu, který se poprvé představil v roce 2022 na autosalonu v Paříži coby pouhá vize. Dnes ale jezdí a svou premiéru před diváky měl v rámci šestihodinového závodu na belgickém okruhu Spa. V úterý 15. května a 16. května se objeví také na čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Právě pro svoje prezentace v rámci vytrvalostních závodů je Alpenglow postaven v duchu těchto závodních strojů. Jde o karbonový monokok aerodynamických tvarů s dvoumístným uspořádáním interiéru.

Zkratka „Hy“ v názvu odkazuje pochopitelně na vodík, číslovka 4 potom na počet válců. Za zády posádky totiž úřaduje zážehový dvoulitr s výkonem 340 koní. Palivo bere z celkem tří vodíkových nádrží, každá má kapacitu lehce přes 2 kilogramy vodíku a tlak 700 barů.

Koncept Alpenglow - oficiální video:
Ještě o kus zajímavější ovšem bude nadcházející verze vozu, která se představí před koncem letošního roku. Tady už nebude čtyřválec, ale vodík–spalující V6, vyvinutý přímo u Alpine. V obou případech jde o klasické pístové motory, které známe z benzínových aut.

Poselství konceptuálního vozu je poměrně jasné. Jde o prozkoumání možností vodíkového pístového motoru pro potenciální užití v sériové výrobě. Takový motor totiž může mít zvuk a charakter současných benzínových motorů, což se nedá říci o pohonu s vodíkovými palivovými články – v takovém případě se jedná v principu o elektromobil s vlastním generátorem elektřiny.

Pístový motor spalující vodík je namísto toho možnou cestou, kterou by se v budoucnu mohly vydat sportovní vozy. Na druhou stranu je zde stále i cesta syntetických paliv, která se oproti vodíku náročnému na skladování jeví v současné době jako pravděpodobnější.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů