Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jeho srdce patří závodním motorkám. Část své sbírky půjčil na výstavu Ducati

Naše téma
Michal Hrabal | 18.05.2024
dalších 24 fotek
Výstava motocyklů Ducati je k vidění v obchodním centru Olympia Brno v Modřicích. Návštěvníci centra si mohou prohlédnout celkem šestatřicet exponátů, od nejstaršího z roku 1949 po nejnovější. | foto: Deník/Michal Hrabal
Na výstavu v Olympii v Mořicích zapůjčil Martin Klein motorky, na kterých jezdili známí jezdci jako Jorge Lorenzo nebo Luca Marini. K vidění je ovšem jen část jeho sbírky. Všechny kousky by se na výstavu ani nevešly. Martin Klein totiž patří k největším sběratelům motorek značky Ducati na světě. Ve sbírce má pětaosmdesát motorek, převážně této značky. 
„Sbírám ty, které něco vyhrály. Jejich získávání je čím dál těžší," přiznává Martin Klein s tím, že asi nejvzácnější jeho motorkou je Desmosedici GP 19, kterou mohou lidé vidět v Olympii. Speciálně lakovaným motocyklem Grazie Vale vzdal hold Luca Marini svému nevlastnímu bratru Valentinu Rossimu při jeho posledním závodě MotoGP kariéry v Itálii.

Ve sbírce má Martin Klein i dva motocykly, které vyhrály titul mistra světa. Jeden je ze sezony 2022, kdy získal titul mistra světa Alvaro Bautista v superbicích. „Druhý je z loňské sezony v kategorii supersport," jmenuje sběratel.

Svou sbírku buduje už od devadesátých let a pořád ji rozšířuje. Takové množství motorek se do žádné garáže nevejde, proto má své poklady uloženy na několika místech. „Každá garáž je malá. Musíte mít prostory, kde člověk může tyto stroje uskladnit. Musí být také klimaticky vhodné podmínky, aby nebylo vlhko, ale přiměřená teplota," podotýká Klein.

První Ducati vlastnil už v roce 1994. „Byla to 916. Už je to řada let. Kouzlu této značky jsem propadl," povídá. Už jako klukovi se mu líbily různé motoristické disciplíny: závody motorek nebo motokros. Ovšem nákup cenných závodních motorek bývá podle něj složitý. „Tovární speciály se kupují přímo od továrny. Musíte být loajální letitý zákazník, aby vám motorku prodali. Musíte být ducatista," nastiňuje milovník motorek Ducati.

Nikoho jistě nepřekvapí, že sběratelství závodních motorek je nákladný koníček. „Některé limitované edice Ducatek řádově stojí kolem padesáti šedesáti tisíc euro (60 tisíc eur je zhruba 1,5 milionu korun - pozn. red.), ale tovární speciál, který jezdil mistrovství světa, je v řádu milionů korun. U třídy MotoGP jsou to ještě vyšší řády. MotoGP je Formule 1 v motocyklovém sportu. Pokud by to čtenáře zajímalo, jenom motor do GP s nápisem Grazie Vale stojí čtvrt milionu euro," vyčísluje Klein.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů