Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Policisté při prázdninových kontrolách zastavili přes 89 tisíc aut

Naše téma
ČTK | 24.07.2014
DOPRAVNÍ AKCE nekončí, blíží se konec roku a prázdniny. | foto: Policie ČR
Praha - Policisté v Česku při rozsáhlých dopravních kontrolách o prvních třech prázdninových víkendech zkontrolovali přes 89 100 aut. Při kontrolách zjistili přes 17 800 přestupků a uložili pokuty za více než 6,6 milionu korun.
Nejčastěji řidiči překračovali nejvyšší povolenou rychlost, nepoužívali bezpečnostní pásy či jejich auta nebyla v dobrém technickém stavu. Podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha zatím o prázdninách zemřelo více lidí než loni.

"Účelem nebylo za každou cenu postihovat protiprávní jednání, ale když jsme ho zjistili, tak jsme ho hned řešili," řekl ke kontrolám řidičů Lerch. Podle něj bylo hlavním cílem kontrol to, aby byli policisté na silnicích vidět a řidiči si zvykli na specifický prázdninový provoz, který bývá rizikový. Podle Lercha kontroly na začátku prázdnin vyhlašuje policejní prezident od roku 2011. Od té doby policisté zaznamenávají méně nehod a mrtvých než v dřívějších letech, kdy kontroly nebyly.

Proti loňskému roku to ale zatím neplatí. Z předběžných policejních statistik vyplývá, že od 1. do 23. července na českých silnicích zemřelo 49 lidí. "Bohužel je zaznamenán mírný nárůst usmrcených osob za měsíc červenec," podotkl Lerch. Počet nehod je zatím na zhruba stejné úrovni jako loni. Před rokem o letních prázdninách zemřelo na silnicích 133 lidí, z toho v červenci 72. Nejtragičtější od roku 1990 zatím bylo podle policejních statistik léto roku 1993, kdy při nehodách zemřelo 291 lidí.

Letošní prázdninové smrtelné nehody jsou podle Lercha zatím spojené hlavně s nepozorností řidičů. "Upozorňovali jsme, že slunné dny způsobují únavu a zhoršují pozornost. Ve dnech, kdy došlo ke zhoršení počasí, se výrazně snížily následky dopravních nehod," zdůraznil Lerch. Policisté například zaznamenali několik tragických nehod, kde auta vjela do protisměru. Další havárie se v poslední době týkaly hlavně usmrcení cyklistů nebo motorkářů.

Podle Lercha je zatím letos méně nehod pod vlivem alkoholu. Při víkendových kontrolách policisté odhalili 436 řidičů pod vlivem alkoholu, dalších 89 mělo pozitivní test na drogy.

Čeští policisté pokračují v kontrolách i tento týden. Při celoevropské dopravně-bezpečnostní akci se zaměřují na řidiče kamionů a autobusů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů