Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda by měla letos opět vyrobit milion aut. První čtvrtletí bylo úspěšné

Naše téma
Radek Pecák | 02.05.2024
Výroba modernizované Octavie | foto: Se svolením Škoda Auto
Největší tuzemská automobilka Škoda zveřejnila své hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Z nich vyplývá, že zájem o její automobily se opět zvyšuje. Nejžádanějším modelem zůstává Octavia, největším světovým trhem je Německo. Dvouciferným tempem roste také odbyt jediného elektromobilu značky, kterým je Enyaq.
Na podobná čísla, jaká společnost Škoda Auto zaznamenala naposledy v roce 2020, by se měla tento rok dostat výroba jednotlivých modelů, které zákazníkům nabízí prostřednictvím svých dealerů. Z výrobních linek by jich tedy mělo sjet zhruba milion kusů.

Vyplývá to z důvěryhodného zdroje redakce Deníku a naznačují to také hlavní ekonomické ukazatele za první čtvrtletí letošního roku. Ty zveřejnilo tiskové oddělení automobilky.

„Za první tři měsíce roku dodala Škoda Auto po celém světě 220 500 vozů (+5,2 %), přičemž objednávky jsou i nadále slibné," uvádí se v tiskové zprávě.

Spokojeni s výkony největší české automobilky můžou být také ve vedení koncernu Volkswagen, jehož je Škoda součástí. Rentabilita tržeb (tedy míra zisku) totiž zůstává na velmi slušné úrovni 8,1 %.

Nejvíc aut se prodá v Německu
I v tomto ohledu by mohlo být ve zbývající části roku ještě lépe. Škoda totiž začne dodávat zákazníkům nové generace vozů Kodiaq a Superb, které jsou v její nabídce ty nejdražší. Na trh přijde třeba také inovovaná Octavia RS, která už nabídne výkon 265 koní.

Největším trhem značky je již několik let (po ústupu z pozic v Číně) Německo. Tam dodala automobilka zákazníkům od ledna do března 43 500 vozů, což je o 3 300 více než o rok dříve. Česká republika je druhým největším trhem. Zde automobilka dodala v prvním čtvrtletí 20 300 vozů (+0,5 %) a udržela si jasnou vedoucí pozici s podílem na trhu 35,2 %. Spojené království jako třetí největší odbytiště zaznamenalo meziroční zvýšení dodávek od ledna do března o téměř 9 % na 18 400 vozů.

Mezi deset největších trhů značky v prvním čtvrtletí patří také Polsko (15 000 vozů; +15,3 %), Turecko (10 200; +14,5 %), Itálie (9 600; +13,7 %), Francie (9 200; +9,6 %) a Španělsko (8 600; +18 %).

Podíl v Evropě je pětiprocentní
Na celém evropském trhu činí aktuálně podíl značky Škoda pět procent. To znamená, že každé dvacáté auto, které se v Evropě prodá, má na kapotě znak mladoboleslavské automobilky.

Nejprodávanějším modelem značky zůstává Octavia s 61 200 dodanými vozy (+36 %). Elektrický model Enyaq zaznamenal celosvětové dodávky 14 000 kusů, což znamená nárůst o 12,3 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2023.

Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Klaus Zellmer výsledky komentoval tako: „Škoda Auto odvedla v prvním čtvrtletí solidní výkon a opět potvrdila, že zvolený obchodní model založený na atraktivních produktech šitých na míru našich zákazníků je velmi stabilní. Po výzvách posledních několika let registrujeme trvalou poptávku ze strany zákazníků a efektivně udržujeme kapacitu našich dodávek. I když je elektrická budoucnost stále blíže, stojíme si za našimi modely se spalovacími motory a hybridním pohonem, protože společně poskytují zákazníkům svobodu volby během přechodu do plně elektrické éry," dodal.
Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů