Středa 23.06.2010 10:15,
R6 - V6
Řeknu to tak, mám slabost pro stroje generující výkon. Dokáže mi naskčit husí kůže, když zabere naplno diesel-elektrická lokomotiva, až slyším sřetelně hvízdat turbíny, stejně tak při jízdě na ratraku na korbě jsme seděli od motoru několik desítek cm a opět záběr naftového šestiválce doprovázeného hvízdající turbínou a sálající teplo budí respekt a konkrétně mně vyplavuje endorfiny. Stejně tak na mě udělal dojem 6-ti válec ve sportovním letadle, ve kterém jsem letěl v rámci vyhlídkového letu. Podobně mi naskakuje kůže, když startuji ve velkém dopravním letadle za doprovodu burácení vycházejících horkých plynů z trysky proudového motoru za svistu spalovací turbíny pohánějící kompresor.
Z výše uvedených důvodů jsem opustil konvenční nezajímavé 4-válce a před rokem si pořídil svoji první V6. Nedokážu posoudit, jestli je lepší V nebo R, každé má svoje výhody a nevýhody. Pravdou jest, že mají trošku odlišný běh. Řadový má asi opravdu vyrovnanější běh, protože odstup zážehu 120° je dodržen a shoduje se i s úhlem pootočení kliky. U vidlice je sice odstup zážehu výpčtově stejný, ale tím, že jsou trojice válců de-facto vedle sebe (svírají úhel obvykle 60°), tak jsou zážehy trochu časově posunuté, čímž dochází k tomu, že má V-čko trochu jiný zvuk (3 x se zopakují rychleji po sobě jdoucí dvojice, zatímco u R6 je 6 x zážeh). Co se týká ostatních věcí, tak řadový motor je delší, což běžně znemožňuje příčné uložení a proto se řaďáky dávají s výstupem na zadní náhon. Zajímalo by mě, jestli řidič BMW s hodně roztočeným motorem pociťuje vliv gyroskopického momentu v průjezdech zatáčkami (do jedné zatáčky jde auto poslušněji než do druhé).
Jinak mám v autě konkurenční motor, co do obsahu a jeho chování se dost shoduje s popisem v této recenzi. Nemám variabilní časování ventilů, ale zase mám 2 různě dlohé sací větve. Obojí vede k tomu, že se na křivce točivého momentu objeví další "hrb" v oblastech s nízkými otáčkami, což se projeví na výborné pružnosti prakticky v celém spektru otáček. Pokud tato regulace není plynulá, jako že u vícenásobného sání ani být nemůže, tak se přechodový stav může projevit na změně výkonu (já nepozoruji propad, ale naopak s přepnutím na krátkou větev začne motor citelně víc táhnout). U nastavení vačkových hřídelů asi záleží, jak rychlá změna (v jakém otáčkovém spektru) úhlů otevřeví ventilů je definovaná. Ale obecně bych řekl, že je to malá daň za tak široký použitelný rozsah u atmosférického motoru.
reagovat