capslock napsal:
citace:
reakce na: 6M/T, Na to jsem přišel tak že jsem za loňský rok převáděl tři auta u různých pojišťoven a požadovaly to všechny, s tím že některé dokonce požadovaly i navrácení zelené karty...
O které pojišťovny konkrétně jde? Zpravidla je uveden požadavek na doložení kupní smlouvy _nebo_ TP.Nejjednodušší a nejbezpečnější způsob převodu, který je možný provést i v sobotu o půlnoci, nenastane Koobasova situace "poslal jsem peníze a nemám auto", je následující:Prodávající v předstihu ověří plnou moc pro kupujícího. Podepsání kupní smlouvy (2x), předání peněz, kupující bere TP, klíče, malý TP, kupní smlouvu, plnou moc, uzavře povinné ručení online (kdykoliv), odjede autem, prodávající má kupní smlouvu a zelenou kartu.Prodávající zruší pojistku kdykoliv potřebuje, postačí kupní smlouva a zelená karta.Kupující později vyřídí evidenční prohlídku a přihlásí auto.Pokud kupující nespolupracuje, podle §8 63/2017 prodávající zažádá na registru vozidel o dohlášení vozu na nového majitele.
POKRAČOVÁNÍ PŘÍBĚHU:
Dnes jsem byl na registru vozidel v Olomouci. Nejprve se mě snažili zbavit s tím, že když se mnou kupující nespolupracuje, tak oni s tím nic neudělají, načež očekávali, že se s tímto vysvětlením spokojím a odejdu. Neodešel jsem.
Řekl jsem jim, že jsem četl článek, kde bylo uvedeno, že mohou nespolupracujícího vyzvat. Po tom tedy připustili, že to možné je, ale že jednak musím zaplatit 800,- poplatek za převod a také mi hned udělí pokutu protože jsem převod nestihl do 10 dní, jak říká zákon. Ptal jsem se tedy co kupující, on nemusí nic? Paní mi pak doporučila ať nic nikde nehlásím, že mi stejně leda budou dávat pokuty a nic mi nevyřeší. A ať se s kupujícím dohodnu, nebo ať se obrátím na soud. Ptal jsem se co dělat těch cca 5 až 6 let, než soud rozhodne. Na to odpověď neměla. Ptal jsem se, jestli když pokutu dostanu já, ač s úřady spolupracuju, zda pokutu dostane i nespolupracující kupující. Odpověď: No... Budete vyzván ať doložíte evidenční kontrolu. Já: Mne můžete vyzývat jak chcete, ale já nevím ani kde to vozidlo je. Co ten kupující? Bude mít i on problém?
Na to mi řekla, že - Problém? No také ho vyzveme. Ale nic se s tím stejně nevyřeší....
Dále jsem se ještě dozvěděl, že všechno by bylo jinak, kdybych měl v ruce platnou evidenční kontrolu a přišel do 10 dní od prodeje. Pak stačí nahlásit, že kupující nespolupracuje a zbytek s ním vyřeší úřad. Bez evidenčky nám akorát budou oběma dávat flastry za nepřevedení.