David V napsal:
Plýtvání se dost špatně definuje, když běžné auto lze provozovat rozumně minimálně 10 let, avšak tlak (a to i ten sociální) na obměnu vozového parku je cca 4 roky.
Nejsem myšlením snob, takže se mi do toho těžko vžívá. Kupříkladu hodinky - mám rád přesné věci, tedy i přesné měření času. Mám rádiem řízené hodinky, na které jsem nemusel 5 let šáhnout kvůli nastavení času a stojí zlomek uvedené částky a domnívám se, že těžko existuje kdokoliv, kdo skutečně POTŘEBUJE hodinky za 150 tisíc.
Věci na...
Petr-Tipcars: ja uz to tady nekde vysvetloval: muze, nemusi, ale muze se stat, ze k necemu bude potreba hodinek za x, auta za y atd. aby clovek zapadl mezi urcitou skupinu lidi. mezi tu skupinu je potreba zapadnout napr. kvuli informacim, obchodu, kontaktum. je to rekneme high society level a jak jsem jiz psal kdysi, mam na to neutralni nazor. pro nekoho je to nutnost. na druhou stranu i mezi temito lidmi se lze pohybovat bez nutnych "odznacku", ale to by clovek musel byt hodne blizko vrcholu pyramidy, aby se to nepovazovalo za fó pá. receno jeste jinak: pokud by existoval "radostmetr" tak tourbillony od nevimkoho nemusi udelat tolik radosti jako dobre umistena Seika, Casia, Svočky, nebo Tissotky o x socialnich levelu nize. pro nekoho ty tourbillony jsou proste nutnosti, aby nebyl cernou ovci a vlastne z nich ani radost mit nemusi. PS: ja na hodinky musim sahat aspon jednou denne, ale pro mne je to vedome stanoveny strop toho, co jsem ochotny za ne dat, aby mi uz delaly radost a jeste ta radost nebyla zkalena tim, ze jsem prestrelil svoje moznosti. s auty je to v blede modrem...abych to rekl jeste jinak, muj odpozorovany pocit je ten, ze spolu se stoupajicim socialnim levelem klesa svoboda volby a vyberu zbozi...