Zdravím Vás všechny.
Jak už nadpis napovídá, hledám auto, které neexistuje. Jako standardní klišé bych ještě mohl napsat, aby to málo žralo a bylo levné na servis
Teď vážně...v průběhu příštího roku bych rád pořídil nové vozidlo, resp. ojeté.
Potřeboval bych od Vás poradit, jakými auty se zabývat.
Vždycky jsem měl rád Fordy, jako první auto jsem měl Ford Puma 1,7i. Nedal jsem na ni dopustit, ale p zpětně když se ohlédnu, tak by takové auto už nechtěl. Malé, nepohodlné, chudší výbava. Měl jsem dvě Mondea, pokaždé nafty (TDDi a TDCi), až na nepřiliž výkonné motory, jsem byl spokojen.
Nyní vlastním Volvo S60R, výbava přesně taková jako si představuji, kožené sedačky, prémiové audio, xenon, navi, aut. klima, tempomat... Jen je znát rok výroby (2003) a například možnosti multimédii, grafika displejů , ovládání klimatizace, jsou už hodně zastaralé. Co se týče motoru, tak mi 300 koní někdy přijde až moc, ale zas je příjemné mít rezervu k předjíždění nebo prostě jen pro zábavu. Vzhledem k ceně servisu na Rko, si myslím, že už mě jen tak něco nepřekvapí, ale pořád se trochu bojím prémiových vozidel typu BMW 7, MB CL, ale jsou to nádherná auta
Nové auto bych si představoval v takovéto nebo lepší výbavě, výkon cca 200 koní a víc. Hodně se mi líbí BMW 5, případně 7, ale třeba Phaeton nebo Audi A6, A8, Volvo S80, MB E, S, CL jsou zajímavá auta, určitě nechci Passat, Octavia, Superb, A4... Na mé oblíbené Mondeo není rozpočet, protože předchozí generace mě neoslovila a na aktuální nemám... Jeden čas mě velice zajímala auta typu Citroen C6, Lancia Thesis, nebo nějakou Ameriku, ale nejsem si jist, zda to není sebevražda. I když Volvo byla sebevražda a po jednom roce užívání jsem do něj investoval cca polovinu kupní ceny...
Každopádně "být jiný" a nemít auto co má každý je plus, ale ne podmínkou. V případě S60R to splňuje obojí, sice na první pohled vypadá tuctově, ale je to rarita.
Najedu ročně cca 10 000km takže neřeším spotřebu, resp. 6,3l turbo se spotřebou ve městě 35l bych asi nechtěl, ale cca 12l/100km je si myslím rozumné, to je spotřeba Volva. Jezdím většinou sám, ale i přesto chci auto, do kterého se pohodlně vejdou 4 dospělé na delší cestu, prostě chci mít tu možnost i když ji využiji třeba jen jednou za 3 měsíce.
Moc aut jsem v životě nevyzkoušel, takže většina mých znalostí je vyčtená, tak mi prosím nevyčítejte, že tu píši hlouposti, vím to, ale lépe to neumím.
Rok výroby nového auta není až tak důležitý, jako spíš aby v něm nebyla zastaralá technologie.
Jestli koupit benzín nebo naftu mi je osobně jedno, spíše mi asi hraje do karet nižší cena velkých benzínových motorů.
Cena cca 250 000 Kč.
Díky za tipy, rady, návrhy
Honza