Pan_Dan napsal:
Dobrý den, potřeboval bych pár rad při výběru auta. Je mi 21, 3 roky jezdím převážně s Puntem 1.2 (44kw) a občasně Scénic 1.6 (79kw), denně najedu tak 30-40 km, rad bych si už konečně koupil svoje, něco svižnějšího aby pěkně "táhlo" ale aby komb. spotřeba byla max. cca do 7l/100 při sportovnější jízdě. Líbili se mi nafťáky, klasiky 1.9 tdi (golf, bora, toledo atd..) ta spotřeba, ale stim kolik najedu nevim jestli se mi vyplatí. Z benzínů se mě zalíbila Honda Civic 1.5i LS, ale na tu sem nenašel skoro žádný inzerát. Potřeboval bych nějaké rady a tipy jestli naftu nebo benzín a popřípadě jaké auta. Děkuji
Při nájezdu 10 - 12 tisíc km ročně bych diesel nedoporučil, s jednou jedinou výjimkou a to je 1.9D resp. 1.9TDi od VW (ve vozech VW, Škoda, Audi a Seat). Jenže auto s "tédéíčkem" bude zase (nebude li před smrtí) za mastný příplateček v kupní ceně. Každý jiný diesel při tom nájezdu spíše nedává smysl, protože nejde přece o to ušetřit jen při tankování u pumpy. Náklady na udržení ojetého dieselu v kondici budou vyšší než kolik se podaří při nájezdu 10-12tkm ušetřit na palivu.
To nejdůležitější tedy při výběru nebude sehnat hlavně diesel, ale sehnat hlavně NEZNIČENÉ, NESTOČENÉ a SPOLEHLIVÉ auto. Neplatit ročně desetitisíce za "oživování mrtvoly" bude důležitější než ušetřit stokorunu při tankování. Nezávisí tedy ani tak na tom zda auto žere 7.124 nebo 7.985.
Moje takové drobné doporučení je jít malinko "mimo hlavní dav". Auto co se nesere a žere do 7 na sto chce totiž skoro každý. Skoro každý to vyřeší nákupem čehokoliv od Škody, VW.
No a moje rada je koupit si auto, kterých je v čr relativně dost, ale i tak jsou mimo zájem davu. Co třeba mazda 323?