Ahoj Korejce I30 a Ceed první generace nijak nehaním, zejména se Ceedem jsem něco najezdil i na dálnici apod, jenže sám mám doma Ford Focus II 1.6 Duratec a to je o velký skok výše.
Pokud jsi velmi nenáročný řidič, tak vem, co je v nejlepší kondici a nehleď na značku. Pokud ale vyžaduješ i komfort, dobrý odolný podvozek, přesné řízení a řazení, tak jednoznačně Focus je volba číslo 1.
Když to shrnu:
1. Focus má lepší podvozek - lépe tlumí nerovnosti, lépe drží i při extrémním manévru(já se nedávno vyhýbal jelenovi na cestě), odolnost podvozku patří na špici v segmentu
2. Řízení - není umělé jako u korejců, je velmi přesné se zpětnou vazbou, servo se nekazí
3. Řazení - opět o třidu výše než Korejci - přesné, rychlé, návykové
4. Bezpečnost - Focus je globální auto, které musí projít i americké crash testy a je to znát.
5. Výbava - za stejnou cenu seženeš Focus v mnohem lepší výbavě, prakticky vždy ESP, což považuji za standard, 6xaribag, klima atd..., jako bonus EDS(uzávěrka dif.)
6. CENY NÁHRADNĆH DÍLŮ AŽ POLOVIČNÍ u Focusu
7. Motor 1.6 Duratec patří mezi nejspolehlivější atmosférické motory staré gardy, je jednoduchý, snese i LPG, mám hned několik kolegů s nájezdem hodně přes 200tis. km a stále vše ok. Celkovou spotřebu ale budeš mít kolem 7l, tam jsou koreji kapánek lepší.