Neděle 24.08.2014 12:59,
Lada Niva
kitcarcup:Pokud Vám stálý pohon obou náprav vyhovuje,je to Vaše věc.Mě nevyhovoval a mám několikaletý poznatek,že dost lidí,mezi nimiž byli její i potenciální kupci,to o Nivě neví,pro to si ji nepořídili.Nedávno jsem mluvil s prodejcem ojetých Niv,který do budoucna počítá i s prodejem nových a přjemně mě překvapilo,že jsme se shodli na slabinách(není jich zrovna málo!)těchto vozů.Jedním z mála kladů je nejnižší pořizovací cena nové,tak i ojeté Nivy(včetně náhradních dílů,které bohužel nejsou v případě originální ruské výroby nikterak kvalitní).Je zajímavé,že po roce 1989 došlo v Rusku k poklesu kvality a úrovně řemeslného zpracování.To se netýká jen vozů Lada,ale např.zbraní,které rovněž vlastním.Podle jednoho českého pořekadla:Nikdy nejsem,tak bohatý,abych si mohl kupovat levné věci.To případě Nivy platí do nejmenšího detailu.U tuzemských vozů Škoda ne,tak docela.Můj otec si v dubnu 1987 pořídil novou Škodu 105L u,které záruka na prorezivění karosérie nebyla v porovnání s Nivou v posledních x letech 3 roky,ale pouze 6 měsíců,přesto se mírná koroze objevila,až po 10 letech na lemech zadních blatníků.Otec měl"stopětku"necelých 17 let a najel s ní jen necelých 32000 km mimo silnic i po lesních a polních cestách.Stopětka přošla bez problémů čtyřmi STK a další majitel na ní po této době vyměnil jen přední blatníky a podběhy.Moc si koupi tohoto vozu pochvaloval.Nevím o tom,že by otec měnil např. ložiska v kolech,zadní brzdové válečky nebo hlavní brzdový válec,jako já u Nivy po 9 letech jejího stáří.Je zajímavé,že stará dobrá Lada 2101 byla během jízdy daleko tiší než o 24 let mladší Niva,proto ji otec často nazýval"Žentourem".V případě mojí dnes už mojí bývalé Nivy chápu,že se jednalo o ojetinu,zatím co otcova stopětka byla koupena nová,ale i tak se jednalo o nekvalitní a nepovedené auto.Jsou hold povedené a nepovedené vozy(to samozřejmě neplatí jen pro značku Lada).V současné době má otec 4 roky Škodu Fabia druhé generace(opět koupena nová)a zatím úplně bez závad.Do budoucna uvažuji o pořízení traktoru Zetor 5211,který v terénu překoná i Nivu a na rozdíl od aut si stále drží cenu,má delší STK i přijatelnou spotřebu.Zatím,však ještě nemám o tomto stroji potřebné informace,třebaže otec jezdil 22 let se Zetorem crystal 8011(menší Zetor 5211 je něco jiného).S pozdravem Marnet.
reagovat