Neděle 20.07.2014 23:17,
9-3 2.2 TiD
Dobrý den, jsem také fanouškem značky Saab, vlastním nyní Saab 9-3 r.v. 2000, 2,2 TiD a provozuji ho pátým rokem jako první uživatel v ČR (dovoz Itálie, koupeno v bazaru u nás). Předtím jsem měl Saab 900 2,3i a prodal jsem ho kamarádovi s najetými 230 tis. km, kamarád ho dál provozuje, blíží se půl miliónu. Ale zpátky k 9-3, po koupi jsme ho musel trošku "dát do kupy", uložení volantu , silentbloky, ramena a nějaké další věci, celkem za cca 10 tisíc. Oproti 900 je auto v některých detailech vychytanější, zvláště co se týká komfortu a praktičnosti, ale ze svých zkušeností chci doporučit dát přednost benzinu před dieselovým motorem. Je to motor převzatý z dílny Opelu, sice mírně upravený inženýry Saabu, ale rozdíl v kvalitě oproti předchozímu benzinu je velký. Je pravda, že část problémů byla způsobená chiptuningem, který byl proveden předchozím majitelem a o kterém jsem nebyl při koupi informován. Kamarád má stejný motor ve stejném autě a problémy nemá. Vyšší hmotnost motoru se projevuje častou výměnou zadního silentbloku, opotřebováním čepů spodních ramen a pneumatik. Výhodou zůstává starší konstrukce (není vysokotlaký vstřik ani dpf) a pohon řetězem. Průměrná spotřeba (mix město a okresky) je 7 litrů, při dálkových štrekách 6,0-6,5. Jinak auto jako takové mohu doporučit pro svoji praktičnost (nezdá se , ale leccos rozměrného dokáže převést, lyže prostrčíte zadní sedačkou), neotřelý vzhled sportovního střihu, bezpečnost (ignorujte test NCAP, v reálných nehodách je Saab k nezaplacení-mohu potvrdit z vlastní zkušenosti), stabilitu ve vysokých rychlostech, vysoce účinné brzdy, skvěle osvětlený prostor před vozem v noci při použití standardních H4, prostor nad hlavou a pro nohy na zadních sedadlech (na rozdíl od poslední řady 9-3, mám přes 185 a sednu si po nastavení sedadla řidiče pohodlně za sebe), pohodlná sedadla pro postavy všech velikostí, aktivní opěrky hlavy vpředu, přehledná palubní deska. Bonusem je problikávání majitelů Saabu na našich silnicích a aktivní fanouškovská základna. Přeji vám šťastnou ruku při výběru!
reagovat