Mám 159, rv 2008, ale s motorem 2.4JTDm 154kW. K tomu mám stálý pohon 4x4 - verzi Q4, SAABa neznám.
Tuto motorizaci (2.4) bych volil znovu, pokud nepotřebujete 4x4, tím líp pro vás, ušetříte cca 1l nafty/100km. Já sám jezdím svižně, spotřeba je +-8l/100km, u předokolky to bude méně, jak jsem psal. Výtečnou volbou je taky 1.9JTDm 110kW. Dostatečně silný motor s nízkou spotřebou.
Výhody 159 jsou následující - robustní a bezpečný vůz, za kterým se dost lidí rádo ohlédne, JTD motory jsou při správném servisu nadprůměrně spolehlivé, rozumná cena náhradních dílů v této kategorii vozidel (komplet rozvody a náplně jsem vyměnil za cca 15tis kč). Kupoval jsem auto na delší cesty a jsem maximálně spokojený - rychlé přesuny, klid na palubě a celkově příjemná jízda s velice dobře nastaveným podvozkem, který dovolí dost i v zatáčkách. Autu je úplně jedno, jestli jedete sám nebo ve 4 s plným kufrem.
Nevýhody souvisí s výhodami - vysoká hmotnost se projevuje ve vyšší spotřebě proti konkurentum, sofistikovany podvozek trpi na rozbitych cestach, motor se rád zanáší sazemi díky ekok.rvitkum jako EGR, DPF apod., nicméně pravidelná údržba není náročná a zaručí dlouhou životnost a bezproblémový provoz. 159 je navzdory vetsim vnejsim rozmerum uvnitr nevelke auto. Na prednich sedadlech je mista kralovsky, vzadu si uz ale vyssi cestujici vyskakovat nemohou (mene mista na nohy, pokud vepredu sedi vysoci lide). Taky kufr (mluvim o verzi kombi) neni extra velky a nakladova hrana je vysoka, coz je dan za krasny design. Pokud ale nepotrebujete prevazet mrtvoly v kufru, bude to stacit
Když najdete zachovalý kousek tohoto auta, náramně se vám odvděčí, Alfu je radost řídit. Alfy rychle padají na ceně, proto se dají sehnat za více než zajímavou cenu. Pověrám o nízké spolehlivosti nevěřte, ale dobře vybírejte, nejhůře se na tomto autě obvykle podepíše člověk, který mu nedává potřebný servis. Přeju šťastnou ruku při výběru