Koupil bych něco co bude mít minimální náklady na údržbu, tj. co nejjednodužší auto. Za mě pro studenta Citroen ZX 1.4i. Za 20000 koupíš hezký kousek z konce výroby a 15000 Ti zbyde na případné opravy. Motor je držák a pokud má dost oleje tak prakticky netrpí na žádné vážné poruchy. S tímhle autem jsem jezdil po autoškole a moc rád na něj vzpomínám. Za 7l/100 se v létě dalo jezdit. Rodiče tohle auto měli asi 10let a za tu dobu je nikde nenechalo. Údržbu dostávalo jen tu nejnutnější, byl to takový mezek. Jinak podvozek poměrně komfortní, jízdní vlastnosti čitelné auto dalo vědět nedotáčivostí že se blíží k limitu(platí pro kombi). Řazení prostě francouzské (žádná sláva), ale mnohem lepší než co jsem zažil u P206 1.6 16v který v rodině tohle ZX nahradil. Motor celkem hlučný, tah prakticky stejný od 2000 až po 5800 otáček, tedy typický průběh osmiventilu. Odolnost proti rzi je super, na dveřích se od kamene se nám odloupl kus laku o velikosti asi 3x3cm a i když v tom místě byl vidět přímo kov, tak po rzi po dvou zimách ani památky. Je ale pravdou, že auto není z nejnovějších a je to na něm vidět, nikoho s ním určitě neoslníš
. Pokud Ti ale jde hlavně o to se spolehlivě a levně přepravit, je výbornou volbou.
Sám mám momentálně Mondeo Mk3, ale jako student bych si jej asi nekoupil. Vstupní investice na opravy bude vyžší než u zmíněného ZX a následná údržba je též o řád jinde. Další auta z výběru na tom asi budou podobně, ale to lépe zhodnotí jiní, nemám s těmito auty zkušenosti.