0
zpět

diskuze k tématu: Zadřený motor - VW Golf III, 1.9 TDI

kategorie zařazení tématu: poradna, technické dotazy, ostatní, automobilky, německá vozidla
smazaný uživatel
počet příspěvků
datum registrace
Čtvrtek 08.09.2016 12:23, Zadřený motor - VW Golf III, 1.9 TDI
Ahoj, můžete mi prosím poradit? Prodala jsem auto a po třech týdnech od prodeje se mu zadřel motor. Nová majitelka se odvolává na skrytou vadu a chce část peněz zpět, odstoupit od smlouvy nechce.
Konkrétně se jedná o VW Golf III, 1.9 TDI, r.v. 94, najeto skoro 300 000 km, já ho vlastnila 3 roky a najela jsem cca 7 000 km. Auto bylo v dobrém stavu, jezdilo v pohodě. Prodala jsem ho za 25 tisíc.

Mechanik tvrdí, že pravděpodobně v minulosti jezdilo auto s nedostatkem oleje a motor už mohl být načatý, a i když já jsem se o něj starala, olej měnila a pravidelně kontrolovala, problém už tam byl a teprve teď se zadřel. Na druhou stranu, důvod zadření taky prý může být jiný - špatný olej, ucpaná, prasklá hadička atd., což se ale nezjistí, dokud se to nerozebere a ani potom to nemusí zijstit.

Máte s tím někdo zkušenosti? Ať už se zadřeným motorem nebo se smlouvou?
Díky moc za rady
reagovat
stréc od piva
počet příspěvků652
datum registrace23.11.2007
Čtvrtek 08.09.2016 12:42, RE: Zadřený motor - VW Golf III, 1.9 TDI
Lacra napsal:
Ahoj, můžete mi prosím poradit? Prodala jsem auto a po třech týdnech od prodeje se mu zadřel motor. Nová majitelka se odvolává na skrytou vadu a chce část peněz zpět, odstoupit od smlouvy nechce.Konkrétně se jedná o VW Golf III, 1.9 TDI, r.v. 94, najeto skoro 300 000 km, já ho vlastnila 3 roky a najela jsem cca 7 000 km. Auto bylo v dobrém stavu, jezdilo v pohodě. Prodala jsem ho za 25 tisíc.Mechanik tvrdí, že pravděpodobně v minulosti jezdilo auto s nedostatkem oleje a motor už mohl být načatý, a i když já jsem se o něj starala, olej měnila a pravidelně kontrolovala, problém už tam byl a teprve teď se zadřel. Na druhou stranu, důvod zadření taky prý může být jiný - špatný olej, ucpaná, prasklá hadička atd., což se ale nezjistí, dokud se to nerozebere a ani potom to nemusí zijstit. Náklady by šly za mnou.Jako nejschůdnější varianta se nám zatím zdá vrátit část peněz zpět a ona si auto nechá opravit. Trochu se ale bojím, že za 2 měsíce přijde zase s něčím a bude chtít opět peníze. Může požadovat částku, která by pak celkově překročila cenu vozu? Nebo pokud bychom se dohodly na odstoupení od smlouvy, musela bych jí vracet celou částku nebo bych mohla odečíst to, co jí vrátím teď?Máte s tím někdo zkušenosti? Ať už se zadřeným motorem nebo se smlouvou?Díky moc za rady

Dobrý den,

V žádném případě nevracejte peníze či nepřistupujte na jakoukoliv nápravnou dohodu

1) Kupující převzal od Vás automobil,který je 22 let starý.Pokud se nejednalo o vozidlo určené k veteránským účelum, u kterého je předpoklad funkčního stavu a pravidelného servisu,tak je nutné přihlédnout k staří,a životnosti součástek vozidla.Vozidlo samo o sobě (karoserie),může mít živonost 50 let,ale jeho mechanické části podléhají opotřebení jak času,tak mechanickému.

2) již jsem zde do fora několikrát vkládal odkaz na rozhodnutí soudu podložené znaleckými posudky.V okažmíku,kdy je obecná vozidla menší než 10% jeho pořizovací ceny,nejedná se již dle platných znaleckých posudků o automobil ale o komplet náhradních dílů,Předpokládejme tedy,že pořizovací cena vozidla VW Golf 1994 byla 500 000kč..a vy ste jej prodala za 25 000,čili za 5% jeho prodejní hodnoty....V žádném případě tak nemá kupujucí na cokoliv nárok a jestli má s něčím problém odkažte jej na místně příslušný soud..

Bude si muset podat žalobu,sehnat znalecké posudky (které mu ¨žádný znalec v oboru nedoporučí)......a i kdyby došel do soudní místnosti s znaleckym posudkem,věřte že v prvním sezení,to soud zamítne a dostane žadatel k uhradě ještě náklady na soud,znalecké posuky,vašeho právníka k úhradě...

Na závěr jen dotaz..pokud byste si od někoho koupila 20 let starou pračku a začla prosakovat,take byste ji šla reklamovat ?
reagovat
PatM
počet příspěvků199
datum registrace07.08.2016
Čtvrtek 08.09.2016 12:45, :RE
Záleží jak je napsaná smlouva, pokud tam je, že prodáváš jezdící hromadu šrotu nebo něco podobného tak ji nejspíš nemusíš platit ani korunu a dotyčná ji může použít jako toaletní papír
reagovat
free78
počet příspěvků300
datum registrace19.09.2008
Čtvrtek 08.09.2016 13:31, motor
a) stréc - v příspěvku výše má pravdu
b) rozhodně neplatit nic nikomu jen tak na ruku
c) pokud by kdy mělo dojít na nějaké vyrovnání, tak vše sepsat, podepsat a před svědkem

Vapadá to jako katastrofa, ale cena takového motoru na vrakovišti je cca 5 tisíc Kč. Přehozené je to za jeden den.
reagovat
Citroenak
počet příspěvků727
datum registrace13.04.2012
Čtvrtek 08.09.2016 13:52, Neplatit
Tiez sa priklanam k tomu, aby ste nic neplatili. Auto mala doma par tyzdnov, a zadriet motor sa da behom okamihu aj nove auto napriklad tym, ze isla niekam dalej a neskontrolovala kolko tam je oleja. Staci motor len raz vytocit pri predbiehani s malym mnozstvom oleja, a hotovo. Asi ocakavala ze tak stare auto nebude zrat olej. Ak chcela za 25t nove auto, mala si ho objednat z indie, toto je uz naozaj skoro veteran. Odkazat na sud a neriesit. Kazdy rozumny clovek si totiz uvedomuje, ze takato kupa so sebou prinasa velke rizika. A ani tych pouzitelnych nahradnych dielov na tak starom aute uz moc nebude. Ak Vas ale trapi to, ze sa vase 25 rocne auto pokazilo niekomu inemu a citite sa vinna, odporucam nabuduce taketo auto nepredavat a dat hned zosrotovat.
reagovat
stréc od piva
počet příspěvků652
datum registrace23.11.2007
Čtvrtek 08.09.2016 13:58, RE: motor
free78 napsal:
a) stréc - v příspěvku výše má pravdub) rozhodně neplatit nic nikomu jen tak na rukuc) pokud by kdy mělo dojít na nějaké vyrovnání, tak vše sepsat, podepsat a před svědkemVapadá to jako katastrofa, ale cena takového motoru na vrakovišti je cca 5 tisíc Kč. Přehozené je to za jeden den.

hlavně nic neplatit na nic nepřistupovat.
V okamžiku kdyby ste už zaplatili byt jen 1000.-kč už tím akceptujete,že ste kupujícímu něco nesdělila o čem jste věděla....a za týden může přijít s tím,že mu nefunguje alternátor,za týden,že mu praskl řemen v rozvodech a další týden,že špatně startuje
reagovat
David V
počet příspěvků2067
datum registrace16.05.2007
Čtvrtek 08.09.2016 19:00, RE: Zadřený motor - VW Golf III, 1.9 TDI
Lacra napsal:
Ahoj, můžete mi prosím poradit? Prodala jsem auto a po třech týdnech od prodeje se mu zadřel motor. Nová majitelka se odvolává na skrytou vadu a chce část peněz zpět, odstoupit od smlouvy nechce.Konkrétně se jedná o VW Golf III, 1.9 TDI, r.v. 94, najeto skoro 300 000 km, já ho vlastnila 3 roky a najela jsem cca 7 000 km. Auto bylo v dobrém stavu, jezdilo v pohodě. Prodala jsem ho za 25 tisíc.Mechanik tvrdí, že pravděpodobně v minulosti jezdilo auto s nedostatkem oleje a motor už mohl být načatý, a i když já jsem se o něj starala, olej měnila a pravidelně kontrolovala, problém už tam byl a teprve teď se zadřel. Na druhou stranu, důvod zadření taky prý může být jiný - špatný olej, ucpaná, prasklá hadička atd., což se ale nezjistí, dokud se to nerozebere a ani potom to nemusí zijstit. Náklady by šly za mnou.Jako nejschůdnější varianta se nám zatím zdá vrátit část peněz zpět a ona si auto nechá opravit. Trochu se ale bojím, že za 2 měsíce přijde zase s něčím a bude chtít opět peníze. Může požadovat částku, která by pak celkově překročila cenu vozu? Nebo pokud bychom se dohodly na odstoupení od smlouvy, musela bych jí vracet celou částku nebo bych mohla odečíst to, co jí vrátím teď?Máte s tím někdo zkušenosti? Ať už se zadřeným motorem nebo se smlouvou?Díky moc za rady

Ten motor jste mohla už takto koupit a ten příslovečný Černý Petr vyšel až na toho dalšího. Ale jak se píše nade mnou. Při stanovení ceny bylo zohledněno, že jde o velmi opotřebené auto, u kterého už všechny komponenty se mohly dostat na hranici životnosti. Takže bych se na toto odvolával při jednání s kupcem.
Apropos je to výborný příklad k vedlejší diskusi http://www.tipcars.com/forum-jake-prvni-auto--130085|.html ohledně pořízení prvního auta za 30 tisíc, kde některým nevoní Felicie...
reagovat
smazaný uživatel
počet příspěvků
datum registrace
Pátek 09.09.2016 11:55, Díky
Děkuju všem za rady, nějak jsem si to přebrala a uvidíme jak to dopadne:)
reagovat

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.