Lacra napsal:
Ahoj, můžete mi prosím poradit? Prodala jsem auto a po třech týdnech od prodeje se mu zadřel motor. Nová majitelka se odvolává na skrytou vadu a chce část peněz zpět, odstoupit od smlouvy nechce.Konkrétně se jedná o VW Golf III, 1.9 TDI, r.v. 94, najeto skoro 300 000 km, já ho vlastnila 3 roky a najela jsem cca 7 000 km. Auto bylo v dobrém stavu, jezdilo v pohodě. Prodala jsem ho za 25 tisíc.Mechanik tvrdí, že pravděpodobně v minulosti jezdilo auto s nedostatkem oleje a motor už mohl být načatý, a i když já jsem se o něj starala, olej měnila a pravidelně kontrolovala, problém už tam byl a teprve teď se zadřel. Na druhou stranu, důvod zadření taky prý může být jiný - špatný olej, ucpaná, prasklá hadička atd., což se ale nezjistí, dokud se to nerozebere a ani potom to nemusí zijstit. Náklady by šly za mnou.Jako nejschůdnější varianta se nám zatím zdá vrátit část peněz zpět a ona si auto nechá opravit. Trochu se ale bojím, že za 2 měsíce přijde zase s něčím a bude chtít opět peníze. Může požadovat částku, která by pak celkově překročila cenu vozu? Nebo pokud bychom se dohodly na odstoupení od smlouvy, musela bych jí vracet celou částku nebo bych mohla odečíst to, co jí vrátím teď?Máte s tím někdo zkušenosti? Ať už se zadřeným motorem nebo se smlouvou?Díky moc za rady
Dobrý den,
V žádném případě nevracejte peníze či nepřistupujte na jakoukoliv nápravnou dohodu1) Kupující převzal od Vás automobil,který je 22 let starý.Pokud se nejednalo o vozidlo určené k veteránským účelum, u kterého je předpoklad funkčního stavu a pravidelného servisu,tak je nutné přihlédnout k staří,a životnosti součástek vozidla.Vozidlo samo o sobě (karoserie),může mít živonost 50 let,ale jeho mechanické části podléhají opotřebení jak času,tak mechanickému.
2) již jsem zde do fora několikrát vkládal odkaz na rozhodnutí soudu podložené znaleckými posudky
.V okažmíku,kdy je obecná vozidla menší než 10% jeho pořizovací ceny,nejedná se již dle platných znaleckých posudků o automobil ale o komplet náhradních dílů,Předpokládejme tedy,že pořizovací cena vozidla VW Golf 1994 byla 500 000kč..a vy ste jej prodala za 25 000,čili za 5% jeho prodejní hodnoty....V žádném případě tak nemá kupujucí na cokoliv nárok a jestli má s něčím problém odkažte jej na místně příslušný soud..
Bude si muset podat žalobu,sehnat znalecké posudky (které mu ¨žádný znalec v oboru nedoporučí)......a i kdyby došel do soudní místnosti s znaleckym posudkem,věřte že v prvním sezení,to soud zamítne a dostane žadatel k uhradě ještě náklady na soud,znalecké posuky,vašeho právníka k úhradě...
Na závěr jen dotaz..pokud byste si od někoho koupila 20 let starou pračku a začla prosakovat,take byste ji šla reklamovat ?