citace:
reakce na: acre, 05.01.2020 12:50 (Dobrý den, zaprvé chci uvést, ...)
Ahoj, jestli o víkendu jezdíte pravidelně delší trasy, tak ani diesel nemusí být tak hrozná věc. V nejhorším se FAP filtr dá vypálit uměle v sevisu.
Spíše si říkám, že děti dají každému vozu "zabrat"
a tak bych zvážil novější ojetinu. Zajel do Německa k dealerovi pro Tourana nebo S-MAXe cca 2015+, takže cca 400tis.kč.
Ono totiž nic lepšího pro větší rodinu zatím nikdo nevymyslel. Rád bych napsal i Opel Zafira, ale nejsem si jistý ani jedním motorem
Touran může být příjemný i s benzínem 1.4 TSI, vyhnul bych se ACT(vypínání válců), pokud to jde. V dieslu kraluje klasický 2.0 TDI, ale těžko radit, já a moje děti nemáme rádi zvuk a vibrace dieslu, byť je dobře potlačený
Ale možná tvé děti jsou v tomhle ok..
Pro S-MAX je naprosto jasná volba číslo 1 právě diesel 2.0 TDCi, který vyniká spolehlivostí, snad jen FAP filtr se ozve, pokud se jezdí jen krátké trasy.
V benzínu jde s váháním doporučit jen 4-válec 1.5 Ecoboost, ten starší 1.6 se kazil příliš a 2.0 také. Zkrátka tady se Ford nepředvedl...
Pro Renault Grand Scenic je opět nejjistější volba jakýkoliv diesel
, ale mě se moc nezdá šířka sedaček v druhé řadě. Celé je to nějaké stísněnější, než v Touranu a S-MAXi.
Jinak za mě bych koupil ojetého Grand C-Maxe 1.6 Ti-VCT 92kw, protože dobře snáší krátké trasy, má posuvné dveře, v kufru může mít další dvě sedačky a nebude mě bolet první odření na parkovišti, zničené sedačky od dětí a neumavetlná rozlitá sodovka na čalounění, ke kterému se nikdo nepřizná
Na dálnici si Ti-VCT 92kw stojí pořád obstojně, jako celek je spolehlivý a s atmosférou se prodá i s 200tis.km. To s Ecoboostem při 200tis.km je už problém, a zase jsme u dieslu - nejlépe 2.0 TDCi
, ten se dá prodat obstojně i při vyšším nájezdu..
Praktický je Berlingo, jenže je to už kus krabice, délka kratší verze je v pořádku, ale se šířkou už se může zápasit ve městě. Bohužel i zde je nejlepší diesel, klidně 1.5 BlueHDI, spolehlivý je i starší v ojetině 1.6 HDI z počátku výroby Berlinga poslední generace.