S „béčkem“ můžete klidně řídit i tank. Armáda hledá řidiče

- 11. 10. 2024
Uvažujete o profesi řidiče? Nikde jinde vám nenabídnou tolik různých příležitostí jako v armádě. S řidičákem skupiny B můžete řídit jak Fabii, tak třeba tank. Silnice, off-road, náklaďáky, speciály. Když bude třeba, doděláte si zadarmo v práci skupinu C. Pokud ji máte už z civilu, tím lépe – dostanete zvláštní náborový příspěvek. A k tomu slušný plat a spoustu benefitů. Čtěte dál!
Profese řidiče je pro vojsko klíčová. Bez nich se nic nepohne dopředu, bojovníci se nedostanou k cíli, jídlo a munice k bojovníkům, letadla zůstanou bez pohonných hmot, velitele nikdo nepřeveze z kasáren do výcvikového prostoru... Armáda proto neustále hledá desítky lidí, kteří jsou připraveni sednout za volant a vzít na sebe zodpovědnost za přepravu kolegů a materiálu.

Volná místa jsou napříč republikou. Dobrodružnější povahy by mohlo lákat třeba řídit lehké útočné vozidlo s družstvem výsadkářů nebo bojové vozidlo Pandur. U ženistů se zase můžete posadit do kabiny nejrůznějších tahačů a těžké techniky pro pozemní úpravy. U všech útvarů ale samozřejmě jezdí i běžné osobní vozy nebo pick-upy. Pokud vás zajímá přehled volných pozic, klikněte sem.

Prakticky na všech šoférských pozicích vystačíte s výučním listem, není třeba maturita. Řidičák B je sice podmínkou, ale další skupiny si jde dle potřeby dodělat už v uniformě (a za armádní peníze). Jaké jsou další podmínky pro vstup do armády a jak celý nábor probíhá, se dočtete tady.

U spousty vojenských útvarů vyplácí armáda náborový příspěvek pro všechny nově příchozí. Nejnižší nabízená hodnost u řidičských míst je svobodník, nejvyšší rotmistr (u té jediné už je nutná maturita). Hodnosti odpovídá plat, který se v čistém příjmu pohybuje od necelých 33 tisíc do 41 tisíc korun. Bez ohledu na pozici mají všichni vojáci šest týdnů dovolené, plně placené marodění, mohou sportovat v pracovní době a po čase jim vzniká nárok na výsluhy. Benefitů je ale mnohem více, dozvíte se o nich zde.

Pokud vás možnost stát se armádním řidičem zaujala, stačí se nezávazně zaregistrovat na webu doarmady.cz. Registrace pro vás neznamená nic víc, než že se vám ozve rekrutér a pobaví se s vámi o možnostech služby. Nezávazně a diskrétně. Rozhodnutí bude jen na vás. Každopádně věřte, že pokud budete v armádě řídit cokoliv, bude to rozhodně jízda.

nadporučík Oldřich Tichý