Údržba disků vašeho auta – jak na ni?

- 06. 08. 2024
Pokud chcete, aby vaše auto vypadalo vždy skvěle, je důležité zaměřit se na detaily. Mezi ty často opomíjené patří disky a elektrony. Při mytí vozidla se proto zaměřte i na ně. Uvidíte, že výsledek pak bude ještě zářivější.
Pravidelné čištění
Disky vyžadují pravidelnou údržbu. Usazují se totiž na nich nečistoty ze silnic, brzdový prach a podobně. Ty je třeba pravidelně smývat, aby nepoškodily povrch disků – častým problémem je koroze. K čištění používejte speciální prostředek – čistič disků. Dosáhnete tak nejlepšího výsledku. Navíc se můžete spolehnout, že to nebude příliš silná chemie, která by poškodila povrch elektronů či disků.

Jednoduchý postup
  • Prvním krokem by vždy mělo být opláchnutí vodou. Zbavíte se tak těch největších nečistot. Ideální je k tomu vysokotlaký čistič, ale poslouží i hadice s vodou.
  • Po opláchnutí naneste účinný přípravek. Můžete ho nechat chvíli působit, ale nenechte ho zaschnout. Konkrétní postup najdete na obalu vybraného čističe.
  • Pro perfektní výsledek budete potřebovat ještě jemný kartáč, houbu a dva kýble. S citem vydrhněte všechny nečistoty. Houbu a kartáč vyplachujte vždy v jednom kýblu s vodou. Druhý kbelík naplňte čistou vodou s trochou čističe a namáčejte v něm vyčištěné pomůcky. Pak se můžete opět pustit do čištění.
Ochrana
Důkladné vyčištění není zrovna hračka. Proto je důležité, aby následovala ochranná vrstva. Nabízí se různé speciální barvy a víceúčelové laky, nejčastěji ve formě spreje, které diskům na autoposkytujú spolehlivou ochranu před korozí, kamínky a posypovou solí. Při správné přípravě podkladu (povrch je třeba vyčistit a odmastit) mají vynikající přilnavost.

Nepodceňujte kontrolu
Jednou za čas disky zkontrolujte. Nečistoty se usazují poměrně rychle, údržbu proto můžete provádět často, pokud toužíte po dokonalém exteriéru vozidla. Kromě nečistot hlídejte i případné poškození jako jsou různé praskliny, oděrky a promáčkliny. Ty mohou být nebezpečné a poškozené disky je třeba co nejdříve vyměnit.

Kontrola by se měla týkat také pneumatik. I ty ovlivňují celkový vzhled auta, ale hlavně vaši bezpečnost na silnicích. Proto by měly být samozřejmostí vysoce kvalitní pneumatiky. Pravidelně kontrolujte jejich nahuštění a v případě potřeby ho upravte. Správný tlak zajišťuje optimální spotřebu paliva, bezpečnost a komfortnější řízení.

Nečistot na karoserii si mnohdy všimneme na první pohled. Ale pokud se vydáváte na myčku či o svůj vůz pečujete doma, podívejte se také na disky. I ty se rychle zanáší nečistotami a může to zkracovat jejich životnost.