Audi SQ5 už nepolyká naftu. S novým benzínovým motorem má 354 koní

Dominik Valášek - 11. 01. 2017
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5.
+ 7
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5.
Audi SQ5 bylo při představení v roce 2013 prvním sportovním SUV vybaveným výhradně naftovým motorem. Benzínový protějšek se prodával jen na neevropských trzích, nicméně s novou generací vozu už se benzínového agregátu dočkáme i my.
Motor, který bude nově hřmět pod kapotou SQ5, je třílitrový šestiválec s turbodmychadlem, který nabízí 354 koní výkonu a 500 Nm točivého momentu. Auto díky němu zrychlí z nuly na sto za 5,4 sekundy a dosáhne maximálky 250 km/h - ta je samozřejmě elektronicky omezena.

Jen pro porovnání, předchozí generace vybavená turbodieselem 3.0 TDI měla sice jen 313 koní, ale díky vyššímu točivému momentu 650 Nm akcelerovala na stovku za 5,1 vteřiny.

Síla z motoru se nese skrze osmistupňovou převodovku, SQ5 má samozřejmě pohon všech kol.

Čtěte také: Audi ukázalo koncept Q8. Jde o předobraz skutečného SUV

Exteriér SQ5 je proti standardním modelům pochopitelně přiostřen. Nachází se zde jiný přední nárazník s velkými nádechy vzduchu a další více či méně funkční drobnosti.

Vůz stojí na sportovním, vzduchovém adaptivním podvozku, který je pro značku první svého druhu. Za příplatek lze dostat mimo jiné sportovní zadní diferenciál aktivně rozdělující točivý moment nebo dynamické řízení s proměnným převodem.

Uvnitř najdou zákazníci sportovní sedadla a případně i plnou dávku technologických vychytávek. Je tu chytrý infotainment propojitelný s mobilními telefony, audiosystém Bang & Olufsen nebo virtuální přístrojová deska, obohacená o sportovní mód.

Nová SQ5 dorazí na trh přibližně v polovině roku 2017.