Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Umělé jezero v Polsku zatopilo obce i lesy. Dnes "malé" moře láká turisty

Naše téma
Andrea Jordánová | 01.07.2024
dalších 10 fotek
foto: se svolením Petra Staňka
/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Písečná pláž, čistá voda, sluníčko. Málokdo by na první dobrou z fotek z dovolené poznal, že neležíte na pláži u moře, ale u Nyského jezera nedaleko českých hranic. Celková zatopená plocha umělého jezera činí 20 kilometrů čtverečních. Hráz měří dva kilometry a má výšku asi 20 metrů. Místo neláká jen milovníky vodních sportů a rekreace, ale také rybáře a ornitology. 
Nyské jezero leží kousek od českých hranic, například od Jeseníku je to vzdušnou čarou jen asi 30 kilometrů. Podle portálu Mapy.cz trvá cesta z Prahy něco málo přes tři hodiny. Web nabízí dvě podobně dlouhé trasy. Navrhuje cestu okolo Hradce Králové a Náchod, která je dlouhá 245 kilometrů. Druhá navrhovaná trasa je téměř stejná, liší se jen místem přechodu hranic u Dobrušky.

Cesta z Prahy na Nyské jezero., zdroj: Mapy.cz


Hlavní letní atrakcí Nyského jezera je písečná pláž dlouhá zhruba půl kilometru. Je udržovaná a v sezoně pod dohledem plavčíků. Kvalita vody na začátku sezony je velmi dobrá, pak postupně klesá, ale koupání zde rozhodně není zdraví nebezpečné. Ovšem kromě koupání jsou zde i jiné možnosti. Lze si půjčit loďku, šlapadlo či se vydat na plavbu po jezeře na vyhlídkové lodi. Jsou tu rovněž místa, kde si lze zahrát plážový volejbal nebo stolní tenis. Nechybí ani menší lunapark. Vstupné stojí v přepočtu desítky korun.

Umělé jezero zatopilo vesnice i lesy
Umělé jezero bylo vybudováno v 70. letech minulého století. „Aby mohla být vodní nádrž postavena, bylo nutné zatopit vesnice Brzezina Polska, Miedniki, Różanka a části obce Głębinów a také okolní lesy,“ uvedl například turistický portál Nysa. Celková zatopená plocha činí 20 kilometrů čtverečních. Voda má hloubku maximálně 20 metrů, u pláže je však vstup pozvolný. Hráz měří dva kilometry a má výšku asi 20 metrů.

Z pohledu turistického ruchu je klíčovým místem lokality rekreační středisko Akwa Marina. „Resort nabízí ubytování různého typu. Poskytuje turistům místa hlavně v kempu a hostinských pokojích. Nechybí řada restauračních zařízení a barů,“ uvedl například specializovaný web Agencja Rozwoju Nysy.

Nyské jezero z ptačího pohledu:

V roce 2022 bylo v místě postaveno nových 40 moderních rekreačních domů, které snesou srovnání s pětihvězdičkovými hotely u moře.

V okolí jezera žije celá řada druhů ptactva, včetně vzácných stěhovavých ptáků, kteří zde odpočívají. Běžně tu lze vidět i tisícihlavá hejna kachen a hus. 
Vody jezera obývá mnoho druhů ryb, díky čemuž je lokalita pro rybáře velmi atraktivní. Hojně se zde vyskytují candáti, okouni, sumci a štiky. Žije zde také chráněný pstruh jezerní.

Jako byste byli u moře
Nyské jezero už objevili i čeští turisté, z nichž část se o svou rekreační zkušenost podělila v recenzi na Googlu. Jedním z nich je například Viki Štastný. „Jako byste byli u moře, písek všude,“ sdělil Viki Štastný, který Nyské jezero navštívil před pár dny.

„Voda má 25 stupňů, krásná písečná pláž a dobré jídlo,“ míní zase Martin Pour.

Kvalita vody na začátku sezony je velmi dobrá, pak postupně klesá, ale koupání zde rozhodně není zdraví nebezpečné., zdroj: se svolením Petra Staňka


Na druhou stranu se v recenzích uvádí, že se však za vstup na pláž platí. Jde o desítky korun na osobu. Cenová hladina nabízených služeb a občerstvení odpovídá Polsku. Tedy vzhledem k tomu, že místo je velmi atraktivní, ceny nejsou úplně nejnižší. Odhadem však budou nižší než třeba na Lipně.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů