Cadillac komunistických papalášů i Edsel. V Lužné jsou k vidění americké skvosty

Edvard D. Beneš - 14. 10. 2024
Příď vozu Cadillac Fleetwood Series 60 z roku 1947.
Příď vozu Cadillac Fleetwood Series 60 z roku 1947.
Typická americká benzínka.
+ 34
Hasičský American La France z roku 1977.
Buick Elektra 225 z roku 1959.
Buick Road Master Skylark z roku 1953.
Buick Special Estate Wagon z roku 1958.
Cadillac Eldorado Biarritz z roku 1978.
Cadillac La Sale 1928.
Cadillac Series 62 Coupe Deville 1957.
Cadillac Series 62 z roku 1941.
Cadillac Series 62 Eldorado Biarritz z roku 1956.
Cadillac Series 1962 Convertible.
Cadillac Superior Royale Resuer z roku 1962.
Hasičský Crown Firecoach Pumper z roku 1963.
Detail na Dodge Monaco 500.
Detail na masku vozu Zimmer Golden Spirit 1983.
Detailní ůpohled na zadní část vozu Dodge 500.
Dodge Coronet Lancer 1958.
Dodge Custom Royal Lander 1955.
Edsel Villager Statuon Wagon z roku 1959.
Expozice amerických veteránů v Lužné u Rakovníka.
Ford Galaxie Sunliner 1959.
Pohled do prostoru řidiče Fordu Galaxie Sunliner z roku 1959.
Ford Model T z roku 1915.
Ford Model T z roku 1915.
Ford Mustang GT 302.
Hot Rod Chevrolet International.
Moderní pdoukci zastupují vozy Hummer.
Vystavený Chrysler.
Jeep J 3000.
Klasický americký školní autobus.
Mack z roku 1970.
Mack z roku 1989.
Další z nákla%dáků Mack.
Pohled zezadu na Cadillac Series 1962 Convertible z roku 1959.
Pntiac GTO 1971.
Zimmer Golden Spirit 1983.
Nechybí ani typický americký vrakáč.
Krása, až přechází zrak. Tolik amerických veteránů na jednom mostě se jen tak nevidí. To je Muzeum JK Classic v Lužné u Rakovníka. Kdo má o tento druh automobilů zájem, má ještě dva víkendy na to, aby se sem zajel podívat a kochal se. Pak muzejní sezona skončí a nová odstartuje až příští rok v dubnu.
O ČEM SE V ČLÁNKU DOČTETE
Expozice Muzea JK Classic v Lužné u Rakovníka:
Na webových stránkách muzea se píše, že vše začalo jedním americkým veteránem. „A znáte to, byl tak úžasný, že bylo potřeba „nutně“ pořídit další. Při počtu několika desítek aut vznikl nápad na muzeum, které lidem nabídne možnost pokochat se a dozvědět se více o těchto nádherných vozech,“ uvádí web Muzea JK Classic.

Historie muzea se píše od roku 2015
Naštěstí se objevil starý, již nevyužívaný objekt bývalé pily v Lužné u Rakovníka, v krásné křivoklátské krajině, který prošel kompletní zrekonstrukcí. V květnu roku 2015 byly brány Muzea amerických veteránů JK CLASSICS otevřeny vůbec poprvé. Každý rok se expozice obměňuje a rozšiřuje, doplňují a zlepšují služby a zázemí pro návštěvníky.



V letošní sezoně si mohli návštěvníci prohlížet na devět desítek exponátů, v podstatě se jedná o vozy buď unikátní typem, nízkým počtem vyrobených kusů nebo luxusním provedením. Všechny se navíc pyšní naprosto perfektním technickým stavem.

V příštím roce bude nová hala
Vozy jsou umístěny ve čtyřech halách a od příštího roku jich bude o jednu víc. „Připravujeme na novou sezonu otevření další haly,“ prozradila manažerka muzea Zuzana Knapová s tím, že co v ní návštěvníci uvidí, zatím neprozradí.

„Bude to pro ně překvapení. Jediné, co mohu prozradit je, že bude krásná,“ dodala manažerka muzea.

V příští sezoně se opět uskuteční tři akce, které muzeum pravidelně organizuje. V květnu to bývá Opening Party, v srpnu US Racket Truck a v září Ploutvobraní. Konkrétní termíny akcí najdou podle slov manažerky zájemci na webu muzea.



Cadillac, v kterém se vozili komunističtí papaláši
V expozici se nachází jeden z vozů, a sice Cadillac Fleetwod Series 60 z roku 1947, jehož příběh je více než zajímavý. Na podzim roku 1947 byl totiž představen na prvním poválečném mezinárodním autosalonu v Praze. Příležitosti vystavovat využily známé automobilky z Evropy i ze zámoří a chybět samozřejmě nemohla produkce společnosti General Motors. Domů do Spojených států se už tento vůz nevrátil, ale zůstal v Československu. Z výstavy byl přímo dodán pro potřeby tehdejšího Ministerstva národní obrany. Podle faktů, které se podařilo muzeu vypátrat, vozidlo sloužilo prop pitřeby Úřadu vlády. V letech 1947 až 1953 se v něm vozili tehdejší „páni hradu“, a sice Rudolf Slánský, Edvard Beneš a Klement Gottwald.

Cadillac Fleetwood Series 60 z roku 1947:
Dochoval se ve výborném technickém stavu
Vývoj politické situace po únoru 1948 přestal být pro používání automobilu americké výroby příznivý. Do popředí zájmu se draly vozy tehdejší sovětské nebo československé produkce. V roce 1954 byl vůz převeden na Ústřední výbor KSČ.

Ten v roce 1960 automobil prodal Státnímu zemědělskému statku v Kamýku nad Vltavou. Než se Pontiac ocitl v muzeu amerických veteránů v Lužné u Rakovníka, ještě pětkrát změnil majitele. Naštěstí se dochoval ve výborném technickém stavu. Bylo potřeba na něm opravit jen několik neodborných zásahů. Podrobnou historii vozu se muzeum snaží sestavit ve spolupráci s Národním archivem a Ústředním vojenským archivem.

+ 2
Průřez americkou automobilovou produkcí
Kvalitou vystavených exponátů, jejich počtem i rozmanitostí se Muzeum JK Classic řadí mezi nejvýznamnější v Evropě. Představuje průřez americkou automobilovou produkcí 20. století, s důrazem na „nejokřídlenější“ éru, tedy padesátá a šedesátá léta.

Jediným vystavený vozem z „neamerického“ původu je Tatra T87 z roku 1937, která byla do expozice umístěna jako pocta československého automobilového průmyslu z dob první republiky. Ve venkovních expozicích muzea nechybí užitková vozidla, zejména velké tahače, hasičské vozy, sanitky, pick-upy a podobně. Kulisy s nádechem Route 66 dotváří stará benzínka a vrakoviště.

Jeden Edsel ze dvou u nás
Zajímavostí je také vůz Edsel Villager Station Wagon z roku 1959. Jedná se jeden ze dvou exemplářích, které se nacházejí v muzeích u nás. Model Ranger je k vidění v expozici muzea v Nové Bystřici na jihu Čech. Model kombi Villager je exponátem v Lužné u Rakovníka.

Jedná se o typ vozu, který se nazývá zlým americkým snem. Automobilka Ford chtěla zareagovat na větší počet samostatných značek svých rivalů. Ambiciózní manažer Jack Reith přišel s nápadem na vytvoření zbrusu nového brendu. Tím se měla stát značka Edsel. Jméno připomínalo syna Henryho Forda Edsela, který zemřel v nedožitých padesáti letech na rakovinu.



Co to znamená? Stylizovaný chomout nebo intimní ženské partie
O tvaru nového modelu se dlouho vedly boje. Dnes se jen těžko dá určit, co měl znamenat výrazný svislý prvek na přední masce. Podle historiků se patrně jedná o stylizovaný koňský chomout, který by měl odkazovat na první americké osadníky. Úplně jinak si jej ale vyložily tehdy hodně aktivní organizace feministického hnutí. Ty příďový prvek označily za jednoznačně za zobrazení ženských intimních partií a model Edsel bojkotovaly.

Edsely se rozpadaly už cestou k zákazníkům
S ohromnou pompou na podzim roku 1957 debutovaly čtyři řady cestovních modelů, a to Citation, Corsair, Ranger a Pacer, a tři řady STW, konkrétně Bermuda, Villager a Roundup. Brzy se ale zjistilo, že dílenské zpracování těchto typů je katastrofální. Edsely se rozpadaly už cestou k zákazníkům a celá pověst této značky byla ztracená, třebaže Ford investoval velké částky peněz do zlepšení image Edselu. Nic nepomáhalo, a tak 19. listopadu 1959 sjel z výrobní linky poslední vůz značky Edsel.

Sezona v Muzeu JK Classic v Lužné u Rakovníka běží od dubna do konce října. V dubnu, květnu, červnu, září a v říjnu je otevřeno v sobotu a v neděli od 10.00 do 17.00 hodin. V červenci a v srpnu je otevřeno od úterý do neděle od 10.00 do 17.00 hodin. Podrobnosti na webu Muzeum JK Classic.

Sbírku Muzea JK Classic tvoří kromě tradičních ikonických značek, jakými jsou například Cadillac, Lincoln, Chrysler, Ford, Chevrolet, Dodge, Buick, Jeep, mezi tahači třeba Mack, také ty méně frekventované, a to AMC, GMC, již zmiňovaný Edsel, Plymouth, Pontiac, Packard, Oldsmobile, Zimmer, Mercury, Imperial, mezi hasičskými vozy pak American La France, nebo Crown Firecoach.
Tagy