Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bugatti Chiron má první rekord. Je nejlepší v disciplíně 0-400-0 km/h

Naše téma
Daniel Fuglevič | 11.09.2017
další 4 fotky
Bugatti Chiron. | foto: Bugatti
Od hypersportu Bugatti Chiron jsme čekali rekordní schopnosti a teď nám sama automobilka konečně ukazuje, čeho je její počin doopravdy schopný. Na rekordní maximálku si budeme muset ještě počkat, mezitím ale Chiron ohromuje a dominuje v jiné disciplíně.
Bugatti za volant Chironu posadilo bývalého pilota Formule 1, Kolumbijce Juana Pabla Montoyu, aby předvedl, že očekávané překročení rekordu maximální dosažené rychlost bude jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Montoya usedl do Chironu kvůli zajímavé disciplíně, ve které je nyní tento hypersport pochopitelně rekordmanem. Jednalo se o časově měřený test jednoduše označovaný jako 0-400-0, tedy za jak dlouho zvládne vůz zrychlit z nuly na 400 km/h a poté zpomalit zpátky na nulu.

Bugatti k tomuto předvedení síly motoru a brzd stačilo pouhých 41,96 vteřin a celý test zvládlo na úseku dlouhém 3,122 km. Hranice 400 km/h byla mimochodem dosažena za 32,6 vteřiny.

Podle automobilky jde o nejrychlejší čas v této disciplíně, který byl oficiálně naměřen. Na druhou stranu je však Bugatti asi jedinou značkou, která vůbec podobný manévr provedla a změřila. Je tedy rekordmanem v kategorii bez jakékoliv konkurence.

Ani dnes totiž neexistuje mnoho produkčních aut, která by se bez problémů rozjela na 400 km/h. Podobně schopný by ale mohl být Koenigsegg One:1, ačkoliv u něj jde zatím stále o teoretické odhady. Rádi bychom tedy rekord Bugatti viděli jako výzvu k souboji velikánů.

Každopádně jde o skvělou ukázku schopností luxusního hypersportu s uprostřed uloženým čtyřikrát přeplňovaným šestnáctiválcem. O to víc, když Montoya celý rekord provedl oblečen ležérně v košili a riflích. Žádný závodní oblek, žádná přilba. Kolumbijský pilot zmínil, že se uvnitř Chironu cítil velmi bezpečně a pohodlně.

Očekávaný pokus o překonání rekordu v maximální rychlosti by měl proběhnout příští rok. Montoya doufá, že ho Bugatti pozve i kvůli této příležitosti.

Na video ze současného rekordu si bohužel budeme muset ještě chvíli počkat.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů