Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké nástrahy přináší motorkářský podzim? Podívejte se, ať vás nic nezaskočí

Naše téma
Viola Procházková | 25.09.2024
Podzim na motorce | foto: Freepik.com
Letní vedra opadla, na silnici ubylo výletníků i cyklistů, a dokud nepřijde mráz, podmínky pro jízdu na motorce jsou přímo skvělé. Přesto má podzim svá specifika, na která je vhodné se připravit.
V ČLÁNKU NAJDETE
Podzim se letos dostavil s nemilosrdnou kalendářní přesností. Přestože nás snad ještě čekají teplé a slunečné dny, na místě je oprášit výbavu do chladného počasí a připravit se i na typické podzimní nástrahy, které se začínají objevovat na silnicích. Budete-li s nimi počítat, čeká vás ještě množství příjemných projížděk, neboť nadcházející měsíce jsou pro motorkáře velmi příznivým obdobím.

Přes den už nebývá úmorné vedro, které vás v motorkářském oblečení vaří zaživa, ze silnic mizí cyklisté, skupinky turistů i sváteční řidiči, provoz je mírnější a výhledy do krajiny hrají všemi barvami.

Na co si tedy dávat pozor, abyste se z podzimních vyjížděk bezpečně vrátili domů?

Zrádný povrch vozovky
Zatímco v létě narazíte v zásadě jen na dva typy povrchu - suchý a mokrý -, na podzim se přidávají specifické záludnosti. Například už neplatí, že když je jasný den, bude vozovka suchá a jako stvořená pro pořádně svižnou jízdu. Stačí vjet do hlubšího lesa, kam už slunce nedosáhne, a narazíte na úseky, kde se vlhkost drží po celý den.

Přidává se k němu také spadané listí a ovoce ze stromů, bláto navezené zemědělskými stroji, jež provádějí podzimní práce na polích, po ránu vás může překvapit i lehká námraza. Pokud se takové překvapení objeví hned za zatáčkou, dokáže proškolit i zkušeného motorkáře, obezřetnost je tedy na místě.

Top 7 nejlepších výletů na motocyklu na podzim 2023 v USA:
Zvěř na silnici
Každý rok na podzim varují myslivecká sdružení motoristy, že nadchází období zvýšené migrace zvěře. Zejména vysoká je při hledání potravy aktivnější než jindy a pohybuje se i na místech, kde byste ji nečekali. Také divoká prasata se objevují ve větším množství, a když přes silnici přeběhne jedno, je velmi pravděpodobné, že další budou následovat.

Pozor si dávejte hlavně za svítání a za soumraku, kdy jsou zvířata nejaktivnější, a neignorujte ani dopravní značky - nacházejí se právě na místech, kde ke střetům dochází nejčastěji. Není třeba zdůrazňovat, že případný výhybný manévr má větší šanci na úspěch při nižší rychlosti.

Ostré slunce
Sluneční paprsky lákají do sedla, i na ně si však během vyjížděk dávejte pozor. Slunce už nestoupá tak vysoko jako v létě a dokáže nepříjemně oslňovat. Ve chvíli, kdy vyjedete z tmavého lesa na sluncem zalitou pláň, můžete být na pár okamžiků úplně slepí.

Nepodceňujte ani oslnění od mokré vozovky, od níž se slunce nízko nad obzorem odráží s nebývalou intenzitou - a to přímo do očí. Na vztah mezi úhlem odrazu a dopadu si ze školní docházky jistě vzpomínáte. Ostré paprsky se odrážejí i na případných škrábancích na plexištítku a mohou výrazně omezovat výhled, proto zvažte, zda vaše plexi nepotřebuje vyměnit.

Rychlé stmívání
Pokud nepatříte k nadšencům, kteří rádi brázdí silnice v noci, své podzimní výlety dobře plánujte. Dny se totiž rychle krátí, a jakmile slunce zapadne, příchod tmy je otázkou několika desítek minut a najednou nevidíte ani vy, ani nejste dostatečně viditelní pro ostatní účastníky provozu.

Nové motocykly mívají dostatečně výkonná světla, u těch starších však leckdy nevidíte dál než na pár metrů. Není od věci zvážit montáž přídavných světel, jinak vám nezbyde, než bedlivě sledovat čas západu slunce a věnovat trochu času důkladnému plánu cesty. Do své výbavy přidejte barvy a reflexní prvky, abyste byli na silnici lépe viditelní i vy samotní.

Horší vlastnosti pneumatik
Vzhledem k tomu, že zimní pneumatiky na motorku neseženete (prodávají se jen pro některé typy skútrů), nezbývá, než počítat s jejich horší přilnavostí.

Základní poučka pro řidiče automobilů zní, že při poklesu teploty pod 7 stupňů je záhodno přezout na zimní gumy, proto si tuto hranici stanovte i pro sebe. Přezout sice nemůžete, můžete však přizpůsobit styl jízdy a být připraveni na omezenou trakci. Myslete na to hlavně v souvislosti s brzdnou drahou a odstupem od aut jedoucích před vámi.

Zima - nepříjemná i nebezpečná
Nejen pneumatiky vykazují při nízkých teplotách horší jízdní vlastnosti - totéž platí i o jezdci samotném. Když teploměr ukazuje patnáct stupňů, je to pohoda pro pěší výlet, na motorce však na vás zaútočí nečekaný chlad. Trpí hlavně periferie - tedy ruce a nohy - a právě to jsou části těla, které pro ovládání motorky potřebujete nejvíce.

Nenamlouvejte si, že nejste žádná bábovka a trochu zimy vydržíte. Zkřehlé prsty vám vezmou potřebný cit a ve chvíli, kdy rozhodují vteřiny, se vám to může vymstít. Při oblékání začněte od základu - teplým prádlem, skvělé termoregulační vlastnosti nabízí například merino vlna. Festovní zateplené rukavice jsou dalším krokem, zimomřiví jedinci sáhnou rovnou po vyhřívaných. Na nohy navlékněte vlněné ponožky a nezapomeňte na ledvinový pás, který zabrání „táhnutí na cemr“.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů