Chystaný sporťák od Alpine dostane osmnáctistovku s výkonem až 300 koní

Redakce - 08. 07. 2015
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
+ 7
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Alpine Celebration.
Chystané sportovní kupé "znovuzrozené" automobilky Alpine bude pohánět nová přeplňovaná osmnáctistovka. Jednotka, která vznikla ve spolupráci Renaultu s Nissanem, bude k dispozici v několik verzích.
Sporťák Alpine by měl dorazit v roce 2017 a leccos už o něm víme. Renault, jemuž značka Alpine patří, totiž během čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans ukázal koncept Celebration, který naznačuje, jak bude nové kupé vypadat.

Představení konceptu Alpine Celebration najdete zde.

Design se prý inspiroval v minulosti, křivky připomínají zejména model A110, ale na historický odkaz u studie navazují i některé detaily. Například kola vycházejí z designu 70. let - kromě už zmíněné "stodesítky" podobná využíval i model A310.




Po nápovědě týkající se vzhledu nyní přicházejí další informace, tentokrát však o technice. Nové kupé s pohonem zadních kol by mělo dostat novou přeplňovanou osmnáctistovku, na níž pracuje aliance Renault-Nissan.

Tento čtyřválec konstrukčně vychází z jedna-šestky z Clia R.S. a v nové "alpině" bude k dispozici ve třech verzích: nejslabší nabídne 250 koní, prostřední 275 a nejvýkonnější pak 300 koní.

Motor bude spojen se šestistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou.



Francouzské kupé má být také velice lehké, mluví se o hmotnosti do 1,3 tuny. Renault, potažmo Alpine, se tak vydal po podobné cestě jako Alfa Romeo s modelem 4C - i ten spoléhá na lehkou konstrukci a nepříliš velký přeplňovaný motor.

Po prvním modelu obnovené značky by měly následovat i další vozy. Bruno Ancelin, výkonný viceprezident společnosti Renault, si představuje, že značku Alpine ponesou automobily, které budou moci konkurovat výrobkům od Audi či Porsche.

I proto Renault ke spolupráci přizval nejen aliančního partnera Nissan, ale také koncern Daimler. Jednotlivé modely se budou od sebe výrazně lišit, vyloučena dokonce není ani výroba SUV.