Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čínský koncern Geely chce z létajících aut vytvořit realitu. Už v roce 2019

Naše téma
Daniel Fuglevič | 14.11.2017
dalších 11 fotek
Terrafugia Transition TF-X. | foto: Terrafugia
Geely pokračuje v rozšiřování svého "impéria" a nyní pod svá křídla začlenil i americkou společnost Terrafugia, která se zabývá vývojem létajících automobilů. Prvního modelu od této značky bychom se měli dočkat už za dva roky.
Kromě švédského Volva, nedávno zakoupeného britského Lotusu, čínské automobilky Lynk & Co, vlastní značky Geely a třeba i společnosti London Taxi Company, která vyrábí londýnské taxíky, se čínský koncern Geely rozhodl opět rozšířit své portfolio dceřiných značek a vydává se přímo do oblak.

Pod jeho křídla se díky akvizici dostane i značka Terrafugia z amerického Bostonu, která byla v roce 2006 založena studenty z tamního technologického institutu (MIT) a od té doby se zabývá vývojem létajících vozidel.  

Geely dle vlastních slov investuje rozsáhlé prostředky do této značky, jelikož chce z myšlenky létajících aut vytvořit realitu. Na pozici výkonného ředitele Terrafugia by se přitom měl nyní dostat Chris Jaran, bývalý jednatel výrobce helikoptér a konvertoplánů Bell Helicopter. Stejně tak se v přípravách na akvizici již celkem ztrojnásobil tým inženýrů pracujících na tomto projektu.

Prvního modelu létajícího vozidla s názvem Transition bychom se měli dočkat už v roce 2019. Stále jde ovšem spíše o jakousi pojízdnou verzi letadla na silnice, která má dvoumístnou kabinu a za ní položená skládací křídla. Ta se mají rozložit do pouhé minuty, ke vzletu ale stále potřebujete klasickou ranvej. Částečně tak připomíná výtvor slovenské firmy Aeromobil.

Dolet modelu Transition se počítá na asi 640 km a maximální letová rychlost je udávaných 160 km/h. Pohon je zajištěn leteckým čtyřválcem o výkonu 100 koní (73 kW). Společnost již spustila rezervace pro potencionální zájemce. Konečná cena se očekává okolo v přepočtu asi 6,1 milionu korun.

Mnohem schopněji vypadá vylepšený model Transition TF-X, u něhož chce značka nabízet i vertikální vzlet a přistávání jako u helikoptéry, a to v mnohem kompaktnějším balení. Zde se počítá s pohonem elektromotory o výkonu 1 megawattu, doletem 800 km a rychlostí ve vzduchu až 320 km/h. Tento návrh však zatím existuje pouze na papíře. S podporou Geely se ale jeho vstup na trhu očekává v roce 2023.

Čínský koncern není první velké jméno, které se pouští do světa vysněných létajících automobilů. Na podobných dopravních prostředcích už prý pracuje také Toyota. Mezitím německá společnost Daimler AG, jež má pod sebou Mercedes-Benz, nedávno investovala do mladé firmy Volocoptor, která vyvíjí létající taxíky, přičemž na těch pracuje i přepravní společnost Uber ve spolupráci s NASA.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů