Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dálnice D35 u Litomyšle: Kácení stromů začalo, Poláci jedou podle plánu

Naše téma
Iveta Nádvorníková | 25.07.2024
dalších 43 fotek
Kontrolní den na stavbě dálnice D35 u Vysokého Mýta. | foto: Deník/Iveta Nádvorníková
První dálnice, kterou Poláci v České republice postaví, povede mezi Džbánovem a Litomyšlí. Stavba byla zahájena na začátku dubna a aktuálně firma Budimex pracuje na realizační projektové dokumentaci a přípravě samotného staveniště.
„Probíhá kácení dřevin, skrývání a odvoz ornice či sanace podloží. Stavaři rovněž zahájili nezbytné práce řešící překládání inženýrských sítí jako jsou plynovody a stávající nadzemní elektrická infrastruktura,“ řekl Martin Foral, mediální zástupce společnosti Budimex.

Stavba dálnice D35 mezi Džbánovem a Litomyšlí jde podle plánu a společnost Budimex slibuje, že se po novém dálničním úseku řidiči svezou v roce 2027.

Na video ze stavby dálnice se můžete podívat zde:

Zaměstnanci polské firmy převzali staveniště na začátku dubna a od té doby probíhá kontrola a pasportizace jeho stavu včetně okolí a přístupových cest. V květnu firma začala s kácením dřevin a nyní pokračuje v odvozu přebytečné ornice a sanaci podloží.

„V současné době se soustředíme na zpracování projektové dokumentace a dokončení veškeré administrativní přípravy. Brzy zahájíme rekonstrukci dvojice plynovodů, které s úsekem ve většině jeho délky kolidují. Začali jsme i práce na mostním objektu v Řídkém. Všechny činnosti tak probíhají podle stanoveného harmonogramu a termín dokončení zůstává beze změny,“ sdělila Diana Zyglewská, mluvčí společnosti Budimex.

Dálniční úsek o délce 7,589 kilometru má být hotový v roce 2027. Stavba zahrnuje realizaci devíti mostů o celkové délce 1,137 kilometrů, několik viaduktů, estakád a 6,3 kilometru protihlukových stěn. Rekonstrukcí projde také zhruba 16 kilometrů místních komunikací. Není však vyloučené, že firma stihne výstavbu dálničního úseku k Litomyšli ještě dříve. Stavba je naplánovaná na 35 měsíců.

„Mám tajné přání, že bychom se zprovoznění mohli dočkat už na konci roku 2026,“ podotkl před časem šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Jedná se o první silniční zakázku, kterou polská stavební firma od svého příchodu na český trh získala. „Projekt výstavby úseku dálnice D35 představuje jeden z našich prvních kroků k trvalému působení na českém trhu. Rádi bychom se zde stali stabilním a spolehlivým realizátorem klíčových infrastrukturních investic,” vysvětlil Krzysztof Sokołowski, ředitel společnosti Budimex pro Českou republiku a Slovensko.

Dálniční úsek Džbánov – Litomyšl navazuje na obchvat Vysokého Mýta, který se už od minulého roku staví. U Hrušové budoucí dálnice překlene železnici, silnici I/35 a bude pokračovat údolím potoka a napojí se u Řídkého na I/35. Zakázku za 3,4 miliardy korun vyhrála polská společnost Budimex.

Druhou zakázkou, kterou největší polská stavební firma v tuzemsku aktuálně realizuje, je stavba protipovodňového suchého poldru v Kutříně na Chrudimsku.

Budimex SA je společnost s více než padesátiletou tradicí, která má významný podíl na hospodářském rozvoji Polska. Za 56 let své existence realizovala tisíce infrastrukturních, stavebních a průmyslových investic. Skupina zaměstnává přes 7 000 lidí a spolupracuje s více než 15 000 subdodavateli. Je lídrem na polském stavebním trhu, ale působí i v Německu, Lotyšsku a na Slovensku.

Od roku 1995 je Budimex kótován na Varšavské burze cenných papírů a od roku 2011 je zařazen do indexu nejodpovědnějších kótovaných společností.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů