Dva roky šipek na dálnici. Řada řidičů stále neví, k čemu jsou

Dominik Valášek - 10. 10. 2024
Šipky, které mají pomoci řidičům na dálnici dodržovat bezpečný odstup
Je to přesně dva roky, co se na české dálnici poprvé objevily masivní bílé šipky. Nové vodorovné dopravní značení neurčuje směr jízdy, ale mělo by řidičům pomoci s dodržováním bezpečné vzdálenosti od vozidla jedoucího před nimi. Řada lidí za volantem ovšem stále neví, k čemu šipky jsou, případně jak je vlastně použít.
V rámcizavedení šipek na vybraných úsecích dálnic D1, D5 a D48 v roce 2022, vydalo Ministerstvo dopravy ČR tiskovou zprávu, ve které byla zmiňována studie, podle které řidiči nedodržují bezpečný odstup. Na dálnici šlo o třetinu řidičů, na silnicích prvních tříd potom o bezmála 70 %.

Hranice bezpečného odstupu je stanovena na dvě sekundy. Ty dávají řidiči dostatek času na reakci v případě nenadálé situace – typicky že vozidlo před ním začne prudce brzdit.

Musíte vidět tři šipky naráz
Při rychlosti 130 km/h ujedeme za jednu sekundu 36 metrů. Za dvě sekundy potom 72 metrů – a právě to je bezpečná vzdálenost, kterou bychom měli při maximální povolené dálniční rychlosti udržovat od auta před sebou.

Šipky na dálnici potom slouží právě k měření této vzdálenosti. Rozestup mezi dvěma šipkami je 35 metrů, mezi třemi tím pádem 70 metrů. Mezi naším vozem a vozem jedoucím před námi musíme v určitou chvíli vidět alespoň tři šipky naráz. Jednu těsně před sebou, jednu uprostřed vzdálenosti a jednu těsně za autem před námi. V tom případě víme, že máme odstup přes 70 metrů – tedy alespoň dvě sekundy času, potřebného na případnou reakci.

Používání šipek na dálnici na názorném videu BESIPu:
Objevují se stále častěji
Šipky už se neobjevují pouze na dálnicích, ale vidět je můžeme čím dál častěji také na víceproudých tazích prvních tříd. Jedním z příkladů může být ulice Novopacká (Vysočanská radiála), propojující v Praze ulici Kbelskou s dálnicí D10. Jelikož je zde povolená rychlost nižší, jsou šipky blíže sobě.

Na komunikaci, kde šipky nejsou, se můžeme řídit také pravidlem „poloviny tachometru“. To říká, že dvousekundový rozestup mezi auty by měl být v metrech o něco vyšší než polovina rychlosti na tachometru. Třeba při rychlosti 80 je polovina 40 metrů, dvě sekundy odstupu pak vychází při této rychlosti na 44 metrů. Tak či tak, bez vizuálních pomůcek můžeme minimální bezpečnou vzdálenost mezi auty vždy pouze odhadovat, a pravidlo je tím pádem jednoduché – prostě se zbytečně nelepte na auta před sebou. Pojedete tak plynuleji, budete mít více prostoru na reakce a žádný čas rozhodně neztratíte.
Tagy