Daniel Ricciardo končí ve Formuli 1. Miláček davů při svém loučení neudržel slzy

Dominik Valášek - 29. 09. 2024
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo (vlevo) a Liam Lawson
+ 1
Daniel Ricciardo s vozem Red Bull RB7 F1 jezdí v terénu a překonává výzvy, které jsou pro Austrálii typické.
Daniel Ricciardo s vozem Red Bull RB7 F1 jezdí v terénu a překonává výzvy, které jsou pro Austrálii typické.
Daniel Ricciardo s vozem Red Bull RB7 F1 jezdí v terénu a překonává výzvy, které jsou pro Austrálii typické.
Vždy pozitivně naladěn, se svým charakteristickým úsměvem plným zubů, ale bohužel v posledních několika závodech bez bodů. Daniel Ricciardo se stal jednou z nejvýraznějších osobností „docu-reliaty“ pořadu Drive to Survive na Netflixu a zamilovali si jej i ti diváci a divačky, které Formule 1 zase tak moc nezajímala. Mimořádně výrazný oblíbenec davů nicméně končí, a to velmi pravděpodobně nadobro.
V ČLÁNKU NAJDETE
Daniel Ricciardo se poprvé posadil do monopostu F1 v rámci závodu v roce 2011, jeho nejúspěšnější sezóny byly ovšem ty u Red Bullu. V roce 2014 a 2016 si Ricciardo vyjel třetí místo celkově v poháru jezdců, a tak se o mladém Australanovi začalo mluvit jako o potenciálním adeptovi na světové tituly. Právě v rámci prvního tažení s Red Bullem si také vyjel sedm ze svých osmi vítězství ve velkých cenách.

V roce 2019 přestoupil Ricciardo k Renaultu, v roce 2021 potom k McLarenu, a i když se pořád držel v první polovině žebříčku jezdců, naděje na titul vychladly.

Do loňské sezóny 2023 potom Ricciardo vešel opět pod křídly Red Bullu, tentokrát ovšem ne jako závodník. Jeho pozice rezervního jezdce byla více zaměřená na partnerské vztahy a marketing, a šéf Red Bullu Christian Horner se nijak netajil tím, že zde Ricciardo boduje zejména svou popularitou. Byl to prostě výřečný a usměvavý typ, kterého měli fanoušci rádi.

Velkolepý návrat postrádal velkolepost
Daniel však stále toužil po návratu do kokpitu, ke kterému i došlo. Tým Scuderia AlphaTauri – satelitní tým Red Bullu – před Velkou cenou Maďarska oznámil, že Ricciardo nahradí Nycka de Vriese, který dojel od začátku sezóny nanejvýš dvanáctý.

Jenže velkolepý návrat, který oslavovali fanoušci Daniela Ricciarda po celém světě, postrádal svou velkolepost. První dva závody skončily podprůměrně a před Velkou cenou Nizozemska si Ricciardo při nehodě během volných tréninků zlomil zápěstí, takže ho již pro tento závod nahradil další junior –Novozélanďan Liam Lawson.

Nucená pauza kvůli zranění trvala pět závodů, a i když se Daniel vrátil do kokpitu na posledních pět velkých cen, bylo z toho pouze jedno sedmé místo – jediné body, které si Ricciardo ten rok připsal.

Daniel Ricciardo:
Slzavý konec oblíbeného pilota
A v podobném duchu se nesla i letošní sezóna. Ta se sice obešla bez zranění, ale Ricciardo dojel na bodovaných příčkách pouze třikrát z osmnácti závodů. Nálada okolo jezdce se tak rychle změnila. Ještě před pár měsíci se mluvilo o tom, že by Ricciardo vystřídal Sergia Péreze u Red Bullu a stal se týmovým kolegou Maxe Verstappena – tak jako za starých časů v sezónách 2016, 2017 a 2018. Brzy na to se ovšem objevily úplně jiné zkazky – Ricciardo skončí, a to pravděpodobně nadobro.

Daniel Ricciardo - Od slávy k zatracení v F1:
Právě tato varianta se nakonec ukázala jako pravdivá. Tým Visa Cash App RB (loni AlphaTauri) před pár dny na sociálních sítích oznámil, že Ricciardovi děkuje, a že navždy zůstane nedílnou součástí rodiny Red Bull. Několik dní předtím, na Velké ceně Singapuru, Ricciardo před kamerami během rozhovorů po závodě neudržel slzy.

Skončil zde sice až na osmnáctém místě, ale to proto, že zajel těsně před koncem závodu do depa, kde nazul novou sadu měkkých gum, aby ještě naposledy zajel nejrychlejší kolo závodu. O tom, že jde o jeho poslední jízdu, samozřejmě věděl, a nechtěl trať opustit jen tak.

Aktuálně nemá Ricciardo místo v týmech F1 pro příští rok. Není ovšem vyloučeno, že po mimořádně populárním jezdci sáhne některá ze stájí v nadcházejících letech.

„Miloval jsem tento sport celý svůj život. Je divoký a úžasný a byla to jízda. Děkuji týmům i jednotlivcům, kteří v ní sehráli svou roli.“ napsal Ricciardo na svůj Instagram.

Do kokpitu místo Ricciarda usedne Lawson
O tom, kdo nahradí Ricciarda v monopostu týmu Visa Cash App RB, a stane se týmovým kolegou Yukiho Tsunody, nebylo potřeba příliš spekulovat. Všechna média logicky ukázala na Liama Lawsona, a právě ten byl i potvrzen ze strany týmu.

Lawson nahradil Ricciarda už při jeho zranění během loňské sezóny a předvedl velmi slušné výsledky. Z pěti závodů, které byly jeho úplně první ve Formuli 1, skončil jednou na bodovaném devátém místě.
Tagy