Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

I kamioňáci si rádi tuní svá auta. Motor lépe zní, v kabině je jako v pokojíčku

Naše téma
Andrea Jordánová | 01.07.2024
Moderátor pořadu Deník s nadhledem Roman Štěpánek a ředitel Truck Srazu Zlín Radek Topič. | foto: Deník/David Karola
Když je kamion osvětlený až příliš, rádi se po něm takzvaně svezou policisté. Některé trucky mají už i sprchu a přibývá lidí, kteří jsou ochotni dát za renovaci starého kamionu hotové jmění. Nejen to uvedl pro Deník Radek Topič, ředitel Truck Srazu Zlín, který přijal pozvání do dalšího dílu videocastu Deník s nadhledem.
Na 120 kamionů se už 23. až 25. srpna představí ve Zlíně, kde se bude konat již 17. ročník akce s názvem Truck sraz Zlín.

„Jde o setkání upravených tuningových kamionů v podstatě z celé střední Evropy, které se pořádá už 18 let. Mezi účastníky se za ta léta pořádání ale zařadila už i auta z Řecka, Holandska a Itálie či Švédska,“ uvedl v talkshow moderované Romanem Štěpánkem ředitel Truck srazu Zlín Radek Topič.

Sto dvacet pečlivě vybraných kamionů
Součástí akce budou i dvě spanilé jízdy, kdy vybraných 120 kamionů projede ulicemi Zlína. Bývá to velká show, kterou si nenechává ujít na 20 tisíc lidí. Kolona by mohla být i větší a delší, zájemců o účast je hodně, ale zase není možné zablokovat ulice krajského města na příliš dlouho.

I během spanilých jízd mohou přihlížející lidé posoudit, jak lze moderní kamiony takzvaně vytunit.

„Jsou to díla lidí, pro které je jízda kamionem životní styl. Mají samozřejmě i upravené kabiny, motory i výfukové systémy, aby ta auta nějak zněla. Drtivá většina aut jsou pak v každodenním provozu,“ uvedl Radek Topič.

Ředitel Truck srazu Zlín Radek Topič., zdroj: Deník/David Karola


Renovace kamionu stojí stejně jako nový dům
Ve Zlíně se představí vesměs moderní vozy. „Každý rok se objeví spousta novinek, hodně aut se staví i s tím, aby měla výstavní premiéru právě ve Zlíně,“ podotkl Topič.

Stejně tak se lze těšit na opravené starší kamiony, tiráky. Podle Radka Topiče však v případě renovace nejde o nic levného.

„Za cenu, za kterou opravíte starou LIAZku, v podstatě postavíte rodinný dům,“ popsal. Na druhou stranu je to podle něj odkaz budoucím generacím.

Finančně už být kamioňákem hitparáda není, kouzlo však nevyhaslo
V rozhovoru Radek Topič připomenul i dobu komunismu, kdy byli řidiči kamionů opravdu někdo. Často totiž mohli jezdit do jinak těžko přístupných západních zemí.

„Bylo to i finančně hodně zajímavé,“ popsal.

A jak je to platově nyní?

„Teď už to taková hitparáda není,“ uvedl. Poukázal i na to, že řidiči kamionů bývají často několik dní v kuse na cestách. Odjedou v neděli večer a vrátí se až v pátek.

„Je tam ale pořád určitá míra svobody, poznáte spoustu zemí, spoustu lidí. A těch západů slunce, co uvidíte, pokud tedy třeba zrovna nestojíte někde čtyři hodiny v koloně. Zkrátka když se budete bavit s řidiči kamionů, tak vám hodně z nich řekne, že by jinou práci nedělali,“ přiblížil Topič s tím, že za volanty kamionů usedává v dnešní době i celá řada žen.

Jaká je v oboru řidičů kamionů konkurence?

Co dalšího bude k vidění na Truck Srazu Zlín?

Proč je rozdíl mezi kamiony v Evropě a USA?

Nejen to se dozvíte v dalším díle talkshow Deník s nadhledem s Radkem Topičem. Další díly seriálu Deník s nadhledem najdete ZDE.
Pochlubte se fotkou z vašich cest autem na dovolenou. Letní soutěž je tu pro vás
Fotosoutěž Dovolená s autem 2024., zdroj: Deník
[/CLANEK_EXTERNI]

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů