Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hybridní prcek od Volkswagenu: twin up! slibuje spotřebu 1,1 litru nafty

Naše téma
Redakce | 24.11.2013
Volkswagen twin up! | foto: Volkswagen
Tokio - Volkswagen na tokijském autosalonu představil studii twin up!, koncept městského vozítka odvozeného od modelu up!, které však nově spoléhá ha hybridní pohonné ústrojí. Výrobce slibuje průměrnou spotřebu 1,1 litru nafty na sto kilometrů.
Volkswagen letos vyslal na silnice model XL1, lehký, dvoumístný hybridní vůz se vznětovým motorem a možností vnějšího dobíjení (plug-in hybrid), který se chlubí spotřebou pouhých 0,9 l/100 km. 

A právě zkušenosti získané při vývoji XL1 chce nyní německá automobilka přenést i do velkosériové výroby, koncept twin up! pak ukazuje možnou cestu. Malý čtyřmístný vůz přitom sdílí s modelem XL1 části poháněcí soustavy – vznětový motor, elektromotor a dvouspojkovou převodovku DSG.

V přídi studie twin up! je uložena jednotka se systémovým výkonem 75 koní, která je tvořena dvouválcovým turbodieselem 0.8 TDI (48 koní), elektromotorem (48 k), sedmistupňovou automatickou převodovkou a výkonovou elektronikou. Hybridní modul s elektromotorem a spojkou byl vložen mezi spalovací motor a převodovku DSG a je integrován do její skříně místo běžného setrvačníku. Elektromotor je napájen energií z lithium-iontového akumulátoru s kapacitou 8,6 kWh, který může být dobíjen z vnějšího zdroje, nebo za jízdy prostřednictvím motoru TDI.

Volkswagen twin up!


Baterie najdeme společně s palivovou nádrží o objemu 33 litrů pod zadními sedadly a podlahou zavazadlového prostoru.

Twin up! ujede pomocí čistě elektrického pohonu 50 kilometrů. V normovaném jízdním cyklu EU pak dosáhl kombinované spotřeby paliva 1,1 l/100 km, což odpovídá emisím CO2 27 g/km. Hodnoty ve skutečném světě však téměř jistě budou poněkud jiné.

V čistě elektrickém provozu zrychlí twin up! z 0 na 60 km/h za 8,8 sekundy a může jet nejvyšší rychlostí 125 km/h. V hybridním režimu dosáhne "stovky" za 15,7 sekundy a nejvyšší rychlost je v tomto případě 140 km/h.

Volkswagen vystavuje studii na tokijském autosalonu v bílém laku Sparkling White, který díky příměsi modrých skleněných částeček dosahuje duhového efektu. Pro twin up! byly také narozdíl od standardního modelu up! jinak uspořádány ovládací a zobrazovací prvky, přičemž studie sází kompletně na digitální zobrazování.

O dalších záměrech s konceptem twin up! zatím Volkswagen nic neprozradil, kdy (a jestli vůbec) se auto dostane do výroby, tak zatím nevíme.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů