Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar bude opět vyrábět závodní legendu z 50. let. Vznikne 25 kusů

Naše téma
Daniel Fuglevič | 08.02.2018
dalších 11 fotek
Jaguar D-Type. | foto: Jaguar
Nejprve přišel závodní E-Type Lightweight, poté roadster XKSS a nyní Jaguar přivádí z minulosti i závodní legendu D-Type. I tento model se totiž značka rozhodla opět vyrábět v limitované sérii, a to podle původních nákresů a specifikací.
Výroba závodního modelu D-Type tak bude obnovena po celých 62 letech. Poslední kousek Jaguar sestavil v roce 1956, přičemž v plánu tehdy bylo vytvořit sérii 100 kusů. To se ovšem značce nepodařilo a na svět se dostalo jen 75 vozů.

Automobilka proto chce nyní dosáhnout původního cíle a vyrobit zbylých 25 kusů, a to tradičně podle tehdejších specifikací a výkresů. Práce budou probíhat závodě Classic Works ve Warwickshiru, který se specializuje nejen na výrobu, ale také uchovávání vzácných vozů z minulosti Jaguaru.

D-Type je závodní legendou hlavně díky svým úspěchům na okruhu v Le Mans. Slavnou čtyřiadvacetihodinovku totiž vyhrál třikrát po sobě v letech 1955 až 1957.

Nový D-Type bude třetím pokračováním výroby starých vozidel Jaguaru. Doplní dřívější produkci šesti chybějících vozů Jaguar E-Type Lightweight dokončených v letech 2014 až 2015 a devíti modelů XKSS vyrobených v letech 2017 až 2018.

Experti divize Jaguar Classic provedli důkladnou analýzu původních technických nákresů a záznamů D-Typu. Díky tomu prý umí zajistit, že každý nový D-Type bude vyroben přesně podle autentických specifikací stanovených tehdejším manažerem závodního týmu Loftym Englandem a jeho inženýry v padesátých letech.

Zákazníci si budou moci vybrat mezi modelem s krátkou přídí z roku 1955 (Shortnose) nebo vozem s dlouhou přídí z roku 1956 (Longnose). Jaguar však zatím neupřesnil, zda bude mít D-Type pod kapotou řadový šestiválec o objemu 3,4 litru, nebo pozdější verzi o objemu 3,8 litru. Výkon se u prvotní verze pohyboval okolo 245 koní (183 kW).

O nic levného ale určitě nepůjde. Dřívější nově vyrobený Jaguar XKSS vyšel zájemce na přibližně 30 milionů korun, přičemž závodní E-Type Lightweigt přišel na asi 35 milionů. Za slavný D-Type by si tak mohl Jaguar klidně říct ještě více. Přesná cenovka ale zatím nebyla zveřejněna. Pravděpodobné také je, že vozy nebudou mít silniční homologaci.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů