Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Správné sezení v autě zachraňuje životy. Experti radí, jak nastavit sedadlo

Naše téma
Jozef Gáfrik | 24.09.2024
Posadit se správně za volant je klíčové pro bezpečnost řidiče | foto: ČKP
Posadit se správně za volant je klíčové pro bezpečnost řidče, zejména pokud tráví na cestách delší čas. Dopravní expert Roman Budský zdůrazňuje, že špatný posed může vést k únavě a ztrátě pozornosti. Pohodlí řidiče je totiž důležité, ale neméně důležité je dbát na správné nastavení sedadla. V článku zjistíte, jaké jsou aspekty správného sezení za volantem, včetně úhlu opěradla, vzdálenosti od pedálů a nastavení opěrky hlavy.
Roman Budský, dopravní expert platformy VIZE 0, upozorňuje: „Správný posed za volantem, včetně úhlu opěradla, výšky sedadla a vzdálenosti od pedálů, má zásadní význam pro přesné ovládání automobilu. Špatné sezení vede k únavě, ztrátě pozornosti nebo dokonce k mikrospánku.“

Úhel mezi sedákem a opěradlem
Základem správného posedu je úhel mezi sedákem a opěradlem. Tento úhel pomáhá přenášet vjemy z vozidla přímo do těla řidiče, což mu umožňuje rychle reagovat na změny v pohybu vozu. Když je opěradlo příliš skloněné, tělo nezachytí vjemy dostatečně rychle, což může způsobit ztrátu kontroly nad vozidlem.

Vzdálenost sedadla od pedálů by měla umožňovat, aby nohy zůstaly mírně pokrčené i při maximálním sešlápnutí brzdového pedálu. Tím se zajišťuje, že při krizovém brzdění řidič vyvine potřebnou sílu.

„Nesprávná vzdálenost od volantu vede k vážným zraněním při aktivaci airbagu. Ten se nafukuje rychlostí až 300 km/h. Doporučená minimální vzdálenost mezi volantem a hrudním košem je 25 centimetrů,“ zdůrazňuje Roman Budský.

Správné nastavení opěrky hlavy a zrcátek 
Opěrka hlavy by měla být nastavena tak, aby její horní hrana byla přibližně pět centimetrů nad hlavou řidiče. Pokud je příliš nízko, při nehodě dochází k poranění krční páteře.

„K němu může dojít již při rychlostech okolo 20 km/h,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Fořt, specialista na nosní, ušní a krční medicínu, primář kliniky FortMedica v Praze - Modřanech.

Před jízdou je důležité správně nastavit také zpětná zrcátka. Pohled do nich by měl vyžadovat jen pootočení hlavy či očí, nikoli naklánění se. Správně nastavená zrcátka pomáhají minimalizovat mrtvý úhel a zajišťují lepší přehled o situaci kolem.

Bezpečnost na prvním místě
Správné sezení, připoutání se a nastavení všech prvků vozu může řidiči zachránit život.

Projekt „Senior bez nehod“, financovaný z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, upozorňuje příslušníky starší generace na důležitost bezpečného ovládání vozidla.

Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven, k tomu dodává: „Bezpečnost seniorů na silnicích patří mezi prvořadá témata Fondu zábrany škod ČKP. Správné návyky při řízení nejenže snižují riziko nehod, ale zvyšují také komfort a jistotu za volantem.“

Posadit se správně za volant je klíčové pro bezpečnost řidiče, zdroj: ČKP
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů