Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké doklady potřebujete při cestování s dětmi

Naše téma
Jozef Gáfrik | 22.07.2024
Není nad šťastný dojezd | foto: reflexaci.cz
Když se rozhodneme vyrazit s dětmi za hranice, je důležité mít na paměti, které doklady jsou nezbytné pro rodiče, ale i pro samotné malé cestovatele. Radí odborníci z projektu Reflexaci.cz
Reflexaci.cz, preventivní projekt financovaný z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, přináší užitečné informace, které pomohou při přípravách na cestu.

Cestování po Evropské unii 
Jaké doklady potřebujete při cestování s dětmi, zdroj: reflexaci.cz
Na území členských států Evropské unie postačí občanský průkaz. Děti již nemohou být zapsány do pasu ani občanského průkazu rodiče, a proto musí mít vlastní doklad.

I když by pro cestu měl dětem stačit jen občanský průkaz, doporučuje se mít pro jistotu také cestovní pas.

Důvodem je, že rodné číslo dítěte zapsané v občanském průkazu může být cizím úřadům nesrozumitelné.

Cestování s prarodiči
Pokud se prarodiče rozhodnou vzít vnoučata k moři, je nutné zajistit si potřebné doklady. Cestuje-li dítě bez rodičů, je vhodné ověřit si u zastupitelského úřadu dané země, zda se kromě platného cestovního dokladu nevyžaduje i písemný souhlas s cestou. V textu souhlas by mělo být jasně uvedeno, že dítě nikdo unáší, ale že jede na dovolenou.

Dopravní expert Roman Budský z Platformy VIZE 0 uvádí: „Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje vybavit se souhlasem i pro krátkodobé pobyty v zahraničí, zejména když dítě cestuje pouze s jedním z rodičů. Důvodem je snaha zabránit, aby jeden z rodičů přemístil dítě mimo stát obvyklého bydliště bez vědomí či souhlasu druhého rodiče.“

Jak získat písemný souhlas
Souhlas je vhodné zajistit si i pro nesezdané páry, rodiče s odlišným příjmením než dítě, prarodiče nebo při samostatné cestě nezletilého.

Souhlas by měl obsahovat:
· Identifikaci dítěte a doprovázející osoby (jméno, příjmení, datum narození, číslo cestovního dokladu)
· Destinaci a termín cesty
· Fotokopii rodného listu dítěte nebo rozhodnutí soudu o svěření dítěte do péče
 
Doporučení pro cesty mimo EU
Výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek doporučuje: „Při cestách mimo členské státy EU je rozhodně vhodné mít u sebe písemný souhlas rodičů, a to nejen v češtině, ale i v jazyce použitelném v cílové destinaci.“

Úřední překlad souhlasu nebo ověření podpisu notářem ovládajícím cizí jazyk jsou v některých zemích nezbytné. Je vhodné si ověřit si platný právní stav na odpovídajícím velvyslanectví ještě před cestou. Vzory souhlasů je možné stáhnout na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

„Samozřejmostí by pak mělo být odpovídající cestovní pojištění nejen pro dospělé, ale také pro děti,“ uzavírá Jan Matoušek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů