Jízda v protisměru po dálnici? Děje se to častěji, než byste čekali

Pavlína Roztočilová - 04. 07. 2024
Žena jela na dálnici D35 v protisměru.
Nepozornost, neznalost nebo čistý hazard se zdravím a životy. Jízda na dálnici v protisměru je velmi nebezpečná a podle statistik se děje poměrně často. Například na dálnic D35 zaznamenali policisté letos už dvě desítky takových oznámení. Naposledy zde řešili jízdu v protisměru v sobotu. 
Čtyřiapadesátiletou řidičku, která najela na D35 do protismětu, zastavili policisté z dálničního oddělení Městec. "Vozidlo kolegové vypátrali, zastavili a řidičce za přestupek uložili pokutu," popsal policejní mluvčí Tomáš Dub. Žena měla velké štěstí, že nedošlo k žádné nehodě.

Jízda v protisměru na D35:

Za první polovinu letošního roku evidují policisté v Pardubickém kraji celkem 18 oznámení o vozidlech, která měla jet v protisměru. „Za přestupek otáčení, couvání nebo jízdy v protisměru na dálnici nebo na silnici pro motorová vozidla hrozí řidiči v příkazním řízení pokuta od 4500 do 5500 korun a 6 bodů," uvedl Tomáš Dub.

Policisté nabádají řidiče, aby se důsledně věnovali jízdě a sledovali dopravní značení. „Pokud i přesto najedete do protisměru, neprodleně zastavte na krajnici nebo v odstavném pruhu, na vozidle zapněte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a odejděte do bezpečného prostoru, nejlépe za svodidla. Následně zavolejte na linku 158 a vyčkejte do příjezdu policejní hlídky," radí policie.
Tagy