Manuál k manuálu. Jaguar vydal příručku, v níž učí Američany řadit

Redakce - 05. 12. 2014
Jaguar F-Type nově dostal také manuální převodovku.
Mahwah/Praha - Pro nás, Evropany, je práce se spojkovým pedálem a řadicí pákou běžnou součástí řízení auta. Ve Spojených státech amerických však dávají přednost automatickým skříní. I proto automobilka Jaguar v souvislosti s uvedením sportovního modelu F-Type s ručně řazenou převodovkou vydala "manuál, jak zacházet s manuálem".
Jedenáctistránková příručka popisuje rozdíly v obou typech převodovek, ukazuje, jak zacházet se spojkou i samotnou řadicí pákou. Jde přitom i do detailů, radí například, kdy a jak řadit vyšší či nižší stupně.

Řidiče s nulovými zkušenostmi pak v pěti krocích názorně provádí procesem od nastartování motoru, přes rozjezd, zrychlení a zastavení.



Zastavení vozu je dokonce věnována celá kapitola. Na páce manuální převodovky totiž chybí tlačítko "P" aktivující parkovací západku, která u automatu zajišťuje auto proti pohybu.

Někomu, kdo bere ručně řazenou převodovku jako samozřejmost, může příručka připadat úsměvně. Je však třeba si uvědomit, že řada Američanů nemá s manuálem zkušenost. Podle výzkumné společnosti Edmunds byla totiž za rok 2013 ve Spojených státech jen necelá 4 procenta prodaných nových automobilů vybavena manuální skříní.



Na druhou stranu fandové sportovních aut jsou na ručně řazené převodovky poměrně zvyklí. Sáhla po nich významná část majitelů například nového Chevroletu Corvette (výrobce na jaře hovořil o 40 procentech), manuál je k dispozici i pro vrcholné verze takzvaných "pony cars": třeba pro Chevrolet Camaro Z28 či Dodge Challenger SRT Hellcat.

Příručku (pochopitelně v angličtině) si můžete stáhnout zde.