Mazda ukázala MX-5 ve dvou nových podobách. Jedna přišla i o čelní sklo

Redakce - 04. 11. 2015
Mazda MX-5 Speedster.
Mazda MX-5 Speedster.
Mazda MX-5 Spyder (vlevo) a MX-5 Speedster.
+ 7
Mazda MX-5 Speedster.
Mazda MX-5 Speedster.
Mazda MX-5 Speedster.
Mazda MX-5 Speedster.
Mazda MX-5 Spyder.
Mazda MX-5 Spyder.
Mazda MX-5 Spyder.
Mazda MX-5 Spyder.
Mazda MX-5 Spyder.
V americkém Las Vegas se rozběhl další ročník obří tuningové show SEMA, která v posledních letech přitahuje i samotné výrobce aut. Zajímavé exponáty letos vystavuje například Mazda. Pochlubila se tu dvěma upravenými verzemi roadsteru MX-5.
Obě spojuje snaha o vytvoření sportovnějšího vzhledu a redukci už tak nízké hmotnosti. A obě vznikly v severoamerické pobočce Mazdy v kalifornském městě Irvine.

Začněme u toho méně radikálního. Jmenuje se MX-5 Spyder a zaujme zejména minimalistickou plátěnou střechu. Zajímavě vypadají také široká 17palcová kola o rozměru 225/45, za nimiž se ukrývají brzdy od společnosti Brembo. Dravější postoj pak podtrhuje i bodykit z uhlíkových vláken. Nechybí nastavitelný podvozek.



A zmíněná hmotnost? MX-5 Spyder váží jen 1044 kilogramů.

Showcar MX-5 Speedster je ještě o něco lehčí, má jen 943 kilogramů. Už na pohled je patrné proč... Speedster totiž postrádá střechu a dokonce i čelní sklo. Místo něj v autě najdeme jen větrný deflektor.

Kola jsou šestnáctipalcová s rozměrem 225/50, brzdy opět od Bremba a také tady je nastavitelný podvozek. Uvnitř našly uplatnění karbonové skořepinové sedačky čalouněné Alcantarou.



Oba vozy pak pohání dvoulitrový čtyřválec Skyactiv. Jestli má stejný výkon jako u produkčního modelu (118 kW/160 koní) však Mazda neprozradila.

Stejně jako mlčí o budoucnosti obou aut. Je sice nepravděpodobné, že by se v této podobě dostala - byť v limitované sérii - do výroby, ale vyloučit nelze zařazení některých stylových prvků do nabídky příslušenství.