McLaren W1 je pokračovatel legendy a nejvýkonnější vůz značky

Dominik Valášek - 07. 10. 2024
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
+ 22
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
McLaren W1
Nemusíte být nijak sžití se silničními modely McLarenu, abyste znali alespoň ten nejvýznamnější – F1 z roku 1992. Legendární supersport s třímístnou konfigurací, který svého času vlastnil i herec a automobilový nadšenec Rowan Atkinson – nejznámější coby představitel Mr. Beana. Právě na F1, a také na jedenáct let starý P1, nyní britský výrobce navazuje dalším „jedničkovým“ autem – seznamte se s W1.
McLaren se, jak to již u aut této kategorie bývá, vůbec nedržel zpátky a naservíroval nám absolutně vrcholnou techniku ze světa motorsportu.

Uvnitř karbonového šasi, přístupný vzhůru otevíranými dveřmi, se ukrývá sportovně-útulný interiér pro dvě osoby a za ním čtyřlitrový, dvěma turby přeplňovaný osmiválec. Motor se vytáčí až do 9 200 otáček za minutu a sám o sobě nabízí 928 koní výkonu.

Nejvyšší výkon v historii silničních vozů McLaren
Na pohon zadních kol ovšem není sám. Je totiž spojen s E-modulem, který zvyšuje výkon o dalších 347 koní – dohromady to tedy dělá hybridních 1 275 koňských sil a 1 340 Nm točivého momentu. Nejvíc co kdy měl silniční vůz McLarenu. Ohromující síla putuje přes osmistupňovou převodovku na elektronicky řízený zadní diferenciál a zajímavostí je hydraulický posilovač řízení namísto dnes již standardního elektrického, to kvůli maximální zpětné vazbě k řidiči.

Brzdy odpovídají výkonům – do karbon keramických kotoučů se vpředu zakusují šestipístkové a vzadu čtyřpístkové kované třmeny. Přední kola mají 19 palců průměr, ta zadní potom 20 palců a šíři pneumatik 335 milimetrů.

Záznam živě přenášeného odhalení W1:
Dynamika ze světa Formule 1
Pořádný brzdný účinek je potřeba s ohledem na dynamiku. Z nuly na sto akceleruje vůz za 2,7 sekundy. Dvoustovka mu z klidu trvá 5,8 sekundy a na tři sta kilometrů v hodině mu stačí 12,7 sekundy. Maximálka je elektronicky omezená na 350 kilometrů v hodině.

Při hmotnosti 1 399 kilogramů se vůbec nejedná o těžký vůz, ovšem možná ještě důležitější než samotná hmotnost je hodnota přítlaku. Aktivní zavěšení je na přední nápravě inspirováno Formulí 1 a v závodním nastavení sníží vůz o 37 milimetrů vpředu a 17 milimetrů vzadu. Tím začne pod autem fungovat přísavný efekt. Do toho se navíc vysune aktivní zadní přítlačné křídlo, které prodlouží celý vůz o 30 centimetrů, a dohromady má W1 v závodním tempu k dispozici až tunu přítlaku.

Jedná se o jedno z těch aut, která by mohla při správné konstelaci poměřit síly se samotnou Formulí 1. S ohledem na to je pochopitelně nastavená i adekvátní cena. McLaren vyrobí v Británii pouze 399 kusů, z nichž každý už má svého konkrétního zákazníka. Cena začíná na částce kolem 2 milionů britských liber (přes 60 milionů korun) a mění se v závislosti na tom, jak bude vůz individualizován.
Tagy