Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mikrospánek za volantem: proč je v létě riziko nejvyšší a jak se mu ubránit

Naše téma
Viola Procházková | 27.07.2024
Mikrospánek zaskočí i zkušeného řidiče, v létě je riziko nejvyšší | foto: Freepik.com
Únava za volantem si jen v prvních pěti měsících tohoto roku vyžádala přes 600 nehod. Domnívat se, že přicházející mikrospánek dokážete rozeznat, je přitom naprosto zcestné. Důležitá je prevence, pomáhají i moderní technologie. Některá auta dokonce už umí i samostatně  bezpečně zastavit, spustit výstražná světla a zavolat pomoc.
V ČLÁNKU NAJDETE
Češi z průměru nevybočují
VIDEO: Tragická nehoda kvůli mikrospánku
Prevence je snadná, žádá si však důslednost
Rady, jak nebezpečí mikrospánku snížit na minimum
Jak pomohou moderní technologie?
S únavou se dokážu vypořádat. Kdyby mi hrozilo, že za volantem usnu, určitě to poznám. Tak zní nejčastější argumenty řidičů, kteří své vyčerpání nepovažují za dobrý důvod udělat si pauzu.

Podle statistik Centra dopravního výzkumu však došlo jen v prvních pěti měsících letošního roku k 614 dopravním nehodám, jejichž příčinou byl právě mikrospánek. I tito řidiči byli skálopevně přesvědčeni, že jim usnutí během řízení nehrozí, jinak by za volant dozajista nesedali.

Ze statistik dále vyplývá, že počet tohoto typu nehod se od začátku roku neustále zvyšuje. Zatímco v lednu a únoru jich bylo méně než sto měsíčně, v květnu množství vystoupalo až ke 177 případům.

Lze očekávat, že stejně jako v předešlých letech budou nerizikovějšími měsíci ty letní, dovolenkové, během nichž například loni počet případů narostl téměř ke dvěma stovkám měsíčně. Za rok 2023 pak došlo celkem k 1651 nehodám, u nichž hrála roli únava řidiče, což představuje výrazný nárůst oproti 1066 nehodám v roce předešlém.

Další zajímavá data přináší Portál nehod. Nejrizikovějším časem je z hlediska mikrospánku šestá hodina ranní a odpoledne mezi 14. a 15. hodinou. Vzhledem k  podílu na celkové nehodovosti však vychází jako nejkritičtější čas okolo třetí hodiny ranní. Viníkem nehod z důvodu mikrospánku je nejčastěji řidič ve věku 18-24 let, v počtu karambolů hrají prim silnice 1. třídy, z pohledu podílu na celkové nehodovosti pak dálnice.

Češi z průměru nevybočují
Průzkum výrobce palubních kamer Nextbase, provedený ve spolupráci se společností YouGov Deutschland, odhalil, že v českých podmínkách již mikrospánek zažilo 22 procent řidičů. V okolních zemích jsou výsledky podobné - v Německu jde o 23 procent, v Polsku o 19 procent řidičů. Muži jsou v tomto ohledu rizikovější skupinou, neboť s mikrospánkem jich má zkušenost zhruba třikrát více než žen.

Téměř polovina dotázaných v průzkumu uvedla, že se umí během jízdy vypořádat s příznaky únavy, 43 procent si je jisto, že bezpečně rozezná okamžik kdy mikrospánek hrozí, a 17 procent jezdí i v případě, kdy cítí silnou únavu.

Mikrospánek - jak koneckonců předpona „mikro“ naznačuje - je skutečně pouhým okamžikem. Obvykle trvá 3 - 15 vteřin, během nichž člověk přestává reagovat na vnější podněty. I takový moment však může způsobit tragédii.

Například Autoklub České republiky varuje, že během tří vteřin mikrospánku ujede vozidlo při rychlosti 90 km/h až 75 metrů, patnáctisekundové usnutí při dálničním tempu pak znamená vzdálenost přes půl kilometru. Samotnému mikrospánku předchází zcela běžná únava spojená s omezenou koncentrací, řidič tedy nemá šanci kritický okamžik rozpoznat.

Tragická nehoda kvůli mikrospánku:
Prevence je snadná, žádá si však důslednost
Jak nebezpečnému mikrospánku předcházet? Žádný zázračný recept neexistuje, klíčový je zdravý rozum a nepřeceňování vlastních schopností.

„Zodpovědný řidič nesedá do auta ospalý, případně s rizikem, že ho na delší cestě ospalost postihne,“ říká Oldřich Kassl, lektor a krajský koordinátor BESIP.

„Zvláště v období prázdnin a u řidičů s malými dětmi dochází k situaci, kdy rodiny urazí celou vzdálenost do své destinace na jeden zátah, většinou přes noc. Má to své výhody – děti spí v autě, je menší provoz, ale riziko mikrospánku řidiče a případné nehody tím roste,” doplňuje.

Rady, jak nebezpečí mikrospánku snížit na minimum
Kassl přidává několik základních rad, jak nebezpečí snížit na minimum:

• Dostatečně se vyspěte před jízdou: Nejlepším způsobem, jak předejít mikrospánku, je být odpočatý. Po probdělé noci nebo i krátkém spánku se na dlouhou cestu určitě nevydávejte.
• Dělejte pravidelné přestávky: Na dlouhých cestách si naplánujte přestávku každé dvě hodiny a dodržte plán, i když se zrovna cítíte svěže. Vystupte z auta, projděte se a protáhněte. Cítíte-li únavu, na půl hodinky si zdřímněte.
• Za volantem se střídejte: Pokud je to aspoň trochu možné, cestujte s někým, kdo se s vámi při řízení vystřídá. Oba řidiči tak mohou zůstat odpočatí. Máte-li spolujezdce neřidiče, instruujte ho, aby s vámi průběžně konverzoval a kontroloval vaši bdělost. 
• Dostatečně pijte, s jídlem buďte střídmí: Pijte dostatek vody a vyhýbejte se těžkým jídlům, která mohou způsobit únavu. Lehké snacky jako ořechy nebo ovoce mohou pomoci udržet vás vzhůru a soustředěné.
• Udržujte v autě optimální klima: Příliš teplé, ale i příliš chladné prostředí může způsobit ospalost. Nastavte si teplotu na příjemnou úroveň a nezapomeňte ani na pravidelné větrání. 
• Poslouchejte hudbu nebo rádio: Energická hudba vás udrží soustředěnější, vyhněte se skladbám rozvláčným a monotónním. Ještě lepší volbou je mluvené slovo, ať už rádio, nebo podcast na zajímavé téma. 
Jak pomohou moderní technologie?
Všechna nová vozidla jsou nyní podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU vybavena systémy monitoringu únavy řidiče. Využívají například snímače polohy volantu, kamery namířené na řidičův obličej a další jevy, a pokud zaznamenají nepozornost, dokáží řidiče upozornit akustickým či vizuálním signálem nebo vibracemi. Pokud řidič nereaguje, umí některá auta dokonce samostatně  bezpečně zastavit, spustit výstražná světla a zavolat pomoc.

Máte-li starší vůz, který dotyčným asistentem vybaven není, může jeho roli zastat například kvalitní palubní kamera.. „Autokamery mají například SOS funkci, která v případě detekce nárazu skrze integrovanou SIM kartu zavolá záchranné složky,“ upozorňuje Lászlo Szalontai, obchodní ředitel společnosti Nextbase. „Některé navíc sledují okolní provoz a jsou schopny řidiče upozornit na potenciální srážku.“

Přestože moderní asistenční systémy, jako například udržování v pruhu nebo zmíněná kontrola pozornosti, sklízejí u řady řidičů nelibost, v případě dlouhé cesty je záhodno nechat je zapnuté. I kdyby nedokázaly nehodě zcela zabránit, pravděpodobně alespoň pomohou zmírnit její následky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů