Rady a tipy, jak zazimovat motorku. Projděte si všechny, nic nepodceňte

Radim Šlezingr - 16. 10. 2024
Údržba motocyklu
Někdo vydrží jezdit na motorce až do prvního sněhu, jiný usedne naposledy za řídítka svého stroje už při příchodu chladných podzimních dnů. Konec motorkářské sezony klepe na dveře. Nakonec se většina motorkářů se svou mašinou rozloučí a dopřeje jí zimní spánek. Víte, jak motorku správně zazimovat?
V ČLÁNKU NAJDETE
Zima se blíží, krátí se dny a příležitostí k vyjížďkám na motorce ubývá. Opakuje se to každý rok. Pro většinu motorkářů to znamená, že se se svým strojem na čas rozloučí. Než ho zase na jaře vytáhnou z garáže „na vzduch“, uplyne několik měsíců. Pojďme si zopakovat několik základních rad, jak o svou motorku před zimou pečovat.

Čistota
Asi byste nechtěli motorku na jaře vytáhnout ušpiněnou od bláta, zaschlých mušek a mastných skvrn. Proto ji po konci sezony nejdříve celou důkladně očistěte. Čím pečlivěji, tím lépe. Nezapomeňte na nejrůznější záhyby, ve kterých se může usazovat špína. Využít můžete speciální čisticí přípravky, které jsou na trhu běžně k dostání.

Jak správně zazimovat motorku:
Až skončíte s mytím, nezapomeňte motorku pořádně osušit, abyste zabránili vzniku koroze. Péči věnujte také řetězu. Po několika měsících by vás totiž mohlo nepříjemně překvapit, že nečistoty způsobily jeho zatuhnutí. Aby řetěz nezkorodoval, nastříkejte ho mazadlem a zkontrolujte jeho správné napnutí. Promažte také zámek a další mechanické části motorky náchylné na korozi.

Palivo a olej
Aby palivová nádrž během zimy uvnitř nekorodovala, naplňte ji benzínem až po víčko a přidejte do ní aditiva. Pokud jste to nestihli a nádrž není plná, s motorkou čas od času „zakývejte“, aby se nádrž promíchala. Neprohloupíte, pokud na zimu vyměníte olej. V čistém oleji se totiž nebudou usazovat nečistoty a nebudou vznikat usazeniny. Nezapomeňte také zkontrolovat stav chladicí kapaliny.

Pneumatiky
Stavu pneumatik [/CLANEK_EXTERNI]nijak neprospěje, pokud v jejich drážkách necháte přes zimu zaseknuté kamínky. Raději je odstraňte a pneumatiky celkově očistěte. Tlak v pneumatikách časem klesá, před zimou je proto dofoukejte alespoň na nejvyšší povolenou hodnotu udávanou výrobcem. Předejdete tak deformaci plášťů při dlouhém stání. V ideálním případě motorku odlehčete pomocí centrálního stojanu tak, že se pláště nebudou dotýkat země.

Jestliže takový stojan nemáte, můžete předejít dlouhodobému zatížení pneumatik v jedné poloze tím, že během zimy v pravidelných intervalech pootočíte kola. Nezapomeňte očistit také brzdiče včetně brzdových destiček, aby na jaře dobře fungovaly. Využít k tomu můžete čisticí spreje.

Baterie
Velmi důležité je odpojit na zimu baterii. Může se vám totiž stát, že motorku na jaře nenastartujete nebo dokonce baterie „klekne“ navždy, takže budete muset koupit novou. Zejména ve studené garáži kapacita akumulátoru rychle klesá.

Raději baterii vyjměte a uložte na suché místo se stálou teplotou alespoň 15 stupňů Celsia. Pokud vlastníte nabíječku, baterii udržíte v dobré kondici, pokud ji zhruba jednou za měsíc dobijete. Existují také udržovací zdroje, které baterii samy dobijí.

Uskladnění
Pokud nechcete na jaře z motorky utírat po dlouhém stání vrstvu prachu, přikryjte ji plachtou. Ta by měla být vyrobena z prodyšného materiálu, aby pod ní nekondenzovala vlhkost, která by mohla způsobit korozi. Proto raději zapomeňte na igelit. Před tím by motorka měla být dobře očištěná a vysušená.

Přečtěte si i další články, které jsou plné tipů, jak se o vaše dopravní prostředky v zimě starat, nebo v případě aut, jak si jízdu v zimě správně užít. Články najdete v nabídce níže.

Tagy