Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Motorek z posilovačů v autech využijí i cyklisté. Vyrábí ho ZF na Domažlicku

Naše téma
Radek Pecák | 27.09.2024
foto: Se svolením ZF
Německý strojírenský gigant ZF má v České republice celkem šest výrobních závodů, ve kterých pracuje více než 3500 lidí. Ti vyrábějí například brzdy pro automobily nebo bezpečnostní pásy. Ve Staňkově v západních Čechách se právě spouští výrobní linka na produkci motorů pro pohon elektrických kol.
V ČLÁNKU NAJDETE
Ve velké výrobní hale společnosti ZF v západočeském Staňkově, kde jeřáby manipulují s komponenty a hotovými kusy náprav či převodovek určených zejména pro zabudování do traktorů nebo nejrůznějších stavebních strojů s hmotností až půldruhé tuny, vypadá poněkud subtilní výrobní linka na montáž elektromotoru do jízdního kola až trošku nepatřičně. Konečný produkt má totiž průměr jen 88 milimetrů a po položení na váhu ukáže displej hodnotu pouze 2,5 kilogramu.

Motor ZF Centrix si můžete prohlédnout v galerii i po jeho zabudování do rámu kola.
Motor ZF Centrix - opravdu špičkový výrobek
Vzhledem k těmto parametrům působí údaje o tom, že točivý moment je 90 Newtonemtrů a výkon 0,6 kW skoro neuvěřitelně. Jak mi potvrdili kolegové novináři, kteří se specializují na psaní článků o cyklistice, jedná se o opravdu špičkový produkt, který využijí hlavně výrobci kol v cenové hladině od cca 150 tisíc korun výše.

Vývoj a testy motoru ZF Centrix přibližuje následující video:
Na vývoji se specialisty z německé konstrukční kanceláře spolupracovali rovněž vývojáři pracující přímo ve Staňkově. Od nich jsem se také dozvěděl, že za základ posloužil již existující elektromotor, který ZF vyrábí pro různé automobilky. Elektromotor pro kola, který má obchodní označení ZF Centrix, totiž vznikl po úpravě jednotky pro posilovače řízení v moderních vozech.

„Letošní rok je pro naši pobočku významným milníkem, protože slavíme 15 let úspěšného provozu ve Stankově,“ řekl Stefan Wasner, ředitel závodu ZF Staňkov.

„Zařazení nové pohonné jednotky ZF CentriX do našeho výrobního portfolia je jasným důkazem důvěry společnosti v místní technické znalosti a naši vysokou kvalitu výroby „Made in Europe“. Usnadní to náš další rozvoj a růst,” dodal Wasner.

Dvě výkonové verze motoru
ZF CentriX je k dispozici ve dvou verzích: CentriX 90 je ideální pro horská, trekkingová a SUV kola, druhá CentriX 75 pak je určená pro městská a dojížděcí kola. Integrovaná spojka a intuitivní ovládání umožňují cyklistům plnou kontrolu nad jízdou a elegantní barevný dotykový displej a dálkové ovládání zvyšují komfort a pohodlí.

zdroj: Deník/Radek Pecák


Systém ZF Bike Eco System, jehož je CentriX součástí, zjednodušuje instalaci a servis, což je hlavní výhoda pro výrobce a maloobchodní partnery. Otevřená a flexibilní architektura systému umožňuje snadnou integraci do širokého spektra typů kol.

Systém ZF Bike Eco nabízí také nové možnosti zapojení komponentů s řídicí jednotkou ZF Core Controller. Umožňuje snadné a rychlé připojení všech součástí kokpitu, jako je displej, dálkové ovládání a světlo. Konektory jsou rozmístěny po celém rámu.

Prvním producentem kol, který produkt ZF nabídne zákazníkům, je Raymon Bicycles. Zákazníci si taková kola budou moci koupit na začátku roku 2025.

ZF v současnosti jedná s dalšími producenty kol o využití jejich pohonu. Někteří z nich jsou i z České republiky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů