Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota už má i největší typ dodávky a útočí na tradiční značky v tomto segmentu

Naše téma
Radek Pecák | 13.09.2024
dalších 15 fotek
Také novou Toyotu Proace jsem mohl prověřit při jízdách v okolí Haagu | foto: Se svolením Toyota
Japonská Toyota je v současnosti největší světovou automobilkou. Nyní kromě široké palety osobních vozů nabízí rovněž v Evropě užitkové vozy. Nejen tradiční pick-up Hilux, ale rovněž tři velikostní řady dodávek. Dvě menší můžou současně plnit roli také rodinného velkoprostorového vozu. S modernizovanými verzemi a rovněž s novou velkou Toyotou Proace Max jsem mohl ujet první stovky kilometrů v Nizozemsku.
V ČLÁNKU NAJDETE
Teprve pět let má Toyota v Evropě svoji divizi Professional. Tedy tu, která nabízí obchodníkům, řemeslníkům či přepravcům zboží také dodávkové automobily. Do její nabídky se řadí také pick-up Hilux, který ovšem tato automobilka (stejně jako jako v Japonsku vyráběný užitkový vůz Hiace) nabízí již od konce šedesátých let. I toho se týká zajímavá novinka. O ní ale více až v závěru tohoto článku.

Hlavní novinkou Toyoty v segmentu LCV (Light Commercional vehicle - lehká užitková vozidla) je Proace Max. Jde tedy o největší typ skříňové dodávky s přepravní kapacitou až 17 m3.

Tento vůz i další dodávky Toyoty v novém provedení si můžete prohlédnout ve fotogalerii s popisky.Stejně jako v případě ostaních modelů Proace - tedy nejmenšího Proace City a střední dodávky Proace - Toyota velmi úzce spolupracuje s koncernem Stellantis. To fakticky znamená, že její designéři upravili vzhled jejich modelů a také si všechny typy Proace nechávají vyrábět v továrnách tohoto uskupení. Shodné jsou dokonce i motorizace.

V případě Proace Max je takzvaným dárcem orgánů Fiat Ducato. Vůz budou dealeři značky Toyota nabízet se dvěma různými velikostmi rozvoru (3460 a 4035 milimetrů), se třemi různými délkami (5413, 5998 a 6363 milimetrů) a také se třemi možnostmi výšek. Ty můžou být buď 2254, 2524 nebo 2764 milimetrů. Objem skříně pak dosahuje 10 - 17 m3. Náklad může mít hmotnost až 1500 kilogramů.

Krátké video představující možnosti Toyoty Proace Max:
Turbodiesel i s automatem
Kromě skříňového provedení lze ve specializovaných centrech Toyoty Professional, kterých bude příští rok v Česku již více než deset, objednávat také verzí sklápěč nebo variantu s prodlouženou kabinou a dvěma řadami sedaček Crew Cab.

Proace Max pohání buď tři výkonové varianty čtyřválcového turbodieselu s objemem 2,2 litru nebo elektromotor. Základní verze se spalovacím agregátem disponuje výkonem 120 koní, výkonnější 140 a vrcholná 180. Jak prostřední agregát, tak i ten nejsilnější můžou být spojené s automatickou převodovkou.

Novinkou je největší Proace Max, zdroj: Se svolením Toyota


Já jsem v rovinatém Holandsku řídil nejprve Proace Max ve verzi L3H2 s motorem 140 koní, manuální převodovkou a zatížený půltunovým nákladem. Osobně bych si klidně manuální převodovku objednal.

Řazení je plynulé a tiché. Navíc samozřejmě bude v rukou zkušeného řidiče znamenat nižší spotřebu. Já jsem dosáhl na trase, na které šlo jet nejývše stokilometrovou rychlostí, spotřeby 8,5 litru. Dobrou vychytávkou, kterou lze objednat do všech Proace s nákladní stříní, je digitální vnitřní zpětné zrcátko. Obraz sice není úplně dokonalý, ale představu o provozu za vozem dává solidní.

Později jsem zkusil i plně elektrickou verzi tohoto vozu. V útrobách je baterie s kapacitou 110 kWh, která teoreticky zajišťuje dojezd 420 kilometrů. V Holandsku a za příznivých venkovních teplot to není úplně nerálné, jak jsem si ověřil.

I když, v reálném životě bych počítal raději tak s 350 kilometry. Při stavu nabití na 79 procet ukazoval palubní počítač zbývající dojezd 338 kilometrů. Průměrná spotřeba byla na konci testovací trasy s prázdným nákladovým prostorem 26,3 kWh. Baterii lze doplňovat výkonem až 100 kW, což pak znamená její nabití během 55 minut na 80 procent.

Vylepšení menších dodávkových typů Toyoty
Kromě tohoto největšího vozu jsem při prezentaci zkoumal také novinky, které přinesla modernizace menších typů Proace City a Proace.

V jejich případě má teď Proace City lichoběžníkový tvar ve spodní části přídě. Světla jsou teď výhradě diodové a do základní výbavy se dostaly nové asistenční systémy. Konkrétně čtení dopravních značek, předkolizní systém, udržování vozidla v jízdním pruhu a automatické přepínání dálkových světel. Vylepšila se také pasivní bezpečnost díky přidání bočních airbagů pro přední sedadla.

Obě dodávky se nabízejí dvou délkových variantách. U Proace City pak lze ve skříňových verzí využít prostor buď 3,9 nebo 4,4 m3, u Proace dosahuje kapacita v prodloužení verzi 6,6 m3.

Proace City pohání buď dvě výkonové verze turbodieselu, které mají výkon buď 100 nebo 130 koní. Já jsem měl v osobní verzi označované Verso při testovací jízdě namontovaný silnější agregát s automatem. S ním jsem pak dosáhl na testovacím okruhu spotřeby 5,9 litru. Základní verze dostanou pod kapotu benzinovýž tříválec 1,2. A i zde je možno volit elektrický pohon. Modernizace vozu přinesla zlepšení dojezdu o 50 kilometrů na hodnotu 330 kilometrů.

Elektrifikace dostihla i Hilux
Větší Proace jezdí zásluhou naftového dvoulitru nebo patnáctistovky. Výkonová škála počíná na úrovni 120 koní a končí na 180. Elektrická varianta může mít baterii s kapacitou buď 50 nebo 75 kWh. S tou větší je teď dojezd až 350 kilometrů, což je vylepšení o 20 kilometrů oproti dřívější verzi.

I tento vůz jsem otestoval. Palubní počítač signalizoval, že zmíněný dojezd by mohl být reálný, neboť při nabítí na 84 procent ukazoval akční rádius 298 kilometrů. Spotřeba auta, které kromě dvou osob vezlo ještě pytle s 250 kilogramy kamínků, byla na 33 kilometrů dlouhé trase 26 kWh.

A ještě ony slibované informace o elektrifikované Toyotě Hilux. Ta ještě k mání není, k dealerům dorazí až na jaře příštího roku. Vlastně jde o to, že naftový čtyřválec 2,8 litru byl doplněn novým motorgenerátorem a baterií pracující s napětím 48 Voltů. Díky narekuperované energii pak lze při zrychlovýní využít potenciál elektromotoru dodávající 16 koní a 65 Nm točivého momentu. Přispěje to plynulejší jízdě, nižší spotřeba a třeba tak ke snížení hluku v kabině. Konstruktéři totiž takto mohli snížit volnoběžné otáčky z původních 720 na 600 za minutu.

Hilux také dostane nový systém Multi-Terrain Select, který umožňuje volit režimy pro jízdy v různých podmínkách. Napříkladvv písku, bahně či na kamenech.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů