První jízda s novým Subaru Forester: Opět skvělé SUV, ale jde lehce proti proudu

Radek Pecák - 01. 10. 2024
Subaru Forester při zkouškách v terénu
Subaru Forester při zkouškách v terénu
Jízdní vlastnosti jsou nadále skvělé
+ 19
Průjezd lehčím a středně těžkým terénem snadno zvládne i začátečník
Zadní svítilny jsou trošku moc členité
Výhled ven je fantastický
Sedačky skvěle tlumí otřesy
Vzadu také budete cestovat pohodlně
Kufr není rekordní, ale postačí
Po sklopení opěradel vznikne absolutní rovina
Háčky jsou praktickou vychytávkou
Roletku schováte pod podlážku
Míst na drobnosti je v interiéru dostatek
Volič převodovky zůstal na tradičním místě
Centrální displej je teď orientovaný na výšku
Klasický přístrojový štít
I volant si ponechal tradiční kulatý tvar
Novinkou je například bezdrátové dobíjení telefonů
K dispozici jsou oba typy USB konektorů
Přibyly hravé detaily
například na koberečcích
Lišta v posledním sloupku má i aerodynamický důvod
Zkoušeli jsme systém EyeSight i v konfrontaci s figurínou lesního tvora
Motor je tichý a kultivovaný
Subaru Forester je v současnosti fakticky nejdůležitějším modelem japonské značky, která je proslavená svými motory typu boxer a stálým pohonem všech kol. Na přelomu tohoto a příštího roku přiveze i na český trh již šestou generaci tohoto vozu. Jak jsem se mohl přesvědčit při mezinárodní jízdní prezentaci v bývalém vojenském prostoru nedaleko Berlína, auto nic neztratilo ze svých terénních schopností a navíc je daleko komfortnější na vozovkách nejrůznějších typů a kvalit.
V ČLÁNKU NAJDETE
Po dřívějších spíše drobných retuších vzhledu se nová generace modelu Subaru Forester od té minulé rozezná poměrně snadno. Nyní světlomety přímo navazují na rozšířenou masku chladiče, zcela jinak je pojatý také interiér.

Na to, jak Subaru Forester vypadá vně i uvnitř a jaké detaily nás zaujaly, se podívejte do komentované fotogalerie.
Skvělé jízdní vlastnosti
Podle mého jsou současné úpravy vzhledu tak trošku úlitbou vkusu amerických zákazníků. Právě tam totiž japonská značka prodává značný díl své produkce. Na druhou stranu, auto si nadále zachovalo svůj typický charakter a hlavně užitné vlastnosti. Těmi jsou především skvělé jízdní vlastnosti jak na silnici, tak i v terénu.

V porovnání s Foresterem číslo pět je šestka lehce prodloužená (o šestnáct milimetrů na 4656) a rozšířená o čtrnáct těchto délkových jednotek (na výsledných 1829 milimetrů). Výška (1730 mm) a rozvor (2670 milimetrů) zůstaly beze změn.

Představení Subaru Forester 6. generace:
Objem zavazadlového prostoru je vyčíslen hodnotou 508 litrů, což je fakticky stejně jako dříve, ale Subaru o kousek prodloužilo jeho podlahu.

Opěradla zadních sedaček lze složit do roviny, takže vůz může posloužit i jako improvizovaný hotel. Bohužel v jejich středu se nadále nenachází otvor pro prostrčení delších věcí, tedy obvykle lyží.

Určitě ale řada lidí ocení elektricky ovládané víko kufru, které se otevírá a zavírá po pohybu nohy osoby s klíčkem pod nárazníkem. Příjemná je i možnost zavěšení tašek na háčky na bocích nebo uložení rolety pod podlážku.

Místa v interiéru je všude dostatek. Například člověk s mojí výškou 186 centimetrů se takzvaně sám za sebe posadí s rezervou cca 10 centimetrů před koleny. A i nad hlavou mu zůstane ještě zhruba sedmicentimetrová vrstva vzduchu.

Speciální přední sedačky
Zejména předním sedadlům technici v Subaru tentokrát věnovali ještě daleko větší péči než dříve. Vědomi si toho, že tohle auto bude přece jen častěji jezdit po cestách necestách a dokonce i v těžším terénu, chtěli připravit sedačky, ve kterých se cestující nebudou tolik natřásat.

Pomocí konstrukčních řešení se jim to (podle vlastních měření automobilky) podařilo. A tak jsou prý lidé na předních sedadlech vystaveni o 44 procent zmenšeným otřesům hlavy.

Během půlhodinové jízdy v terénu a stejně dlouhém úseku jízdy po silnicích jsem tento údaj nebyl schopen kvalifikovaně ověřit. Ovšem na silnici jsem si mohl stejné úseky bezprostředně za sebou projet jak v dosluhujícím Foresteru, tak i  v tom novém. A skutečně jsem se v tom novém při přejíždění dlažebních kostek, vroubkovaného betonu a podobně nepříjemných povrchů cítil přece jen komfortněji.



Ještě větší rozdíl pak byl v míře rezonančního hluku, který vždy po jízdě na drsném a nerovném povrchu vzniká. Subaru tvrdí, že v tom novém je míra hluku o 39 procent zmenšená.

V terénu je Forester jako doma
V terénu je Forester opět jako doma. Projížděli jsme přes vyčnívající kořeny mohutných stromů, hlubokým pískem i místy s dírami hlubokými i přes půl metru. A auto jelo stále neochvějně dál po dráze, kterou mu určil řidič točící volantem.

Světlá výška zůstala na skvělé úrovni 22 centimetrů. V orientaci v těsném prostoru nyní řidičům Foresterů poprvé budou pomáhat i kamery snímající celé okolí vozu.

Symetrický pohon všech čtyř kol je spojený s dvoulitrovým atmosférickým zážehovým čtyřválcem. Ten sám o sobě poskytuje výkon 136 koní. Oproti minulé generaci je to o 14 koní méně a to je právě důkaz toho, že v některých ohledech jsou v Subaru schopni jít proti nastoleným trendům. Obvykle se totiž automobilky při příchodu nového modelu chlubí mimo jiné i navýšením výkonu v porovnání s vozem, který je právě nahrazován.

Koní je méně než dříve
Spalovacímu motoru pomáhá do převodovky zabudovaný elektromotor, který má 16,7 koňské síly a disponuje točivým momentem 66 Newtonemtrů. Díky tomu, že se lépe a častěji daří tento elektrický agregát zapojovat do hry, má nový Forester srovnatelné dynamické parametry s tím starším. Třeba maximální rychlost zůstala na hodnotě 188 kilometrů v hodině, čas na akceleraci z nuly na sto vzrostl z původních 11,8 na 12,2 sekundy. Je to dáno i vylepšením aerodynamiky.



Zda se to projeví také na reálné v provozu dosahované spotřebě budu moci zjistit až za několik měsíců při testu vozu na tuzemských silnicích. Při speciálních testech v Německu měření apetitu motoru nedávalo žádný smysl. Technické údaje však hovoří o tom, že spotřeba v kombinovaném režimu zůstala na svém - na hodnotě 8,1 litru na sto kilometrů.

Kromě toho, že je Forester při jízdě tichý a pohodlný (nerovnosti v něm rozhodně cítíte méně než v drtivé většině jiných aut), je i bezpečný. I když se samozřejmě přidávaly i elektronické asistenční systémy - například auto umí zabrzdit i v případě, že u zprava či  zleva křižuje jízdní dráhu jiný vůz, nebo, že v případě náhlé indispozice řidiče samo bezpečně zastaví - se myslelo i na vylepšení výhledu šikmo vpřed.

Sloupky čelního skla jsou tenké a mezi nimi a vnějším zpětným zrcátkem je dostatečně široká mezera vyplněná trojúhelníkovým dodatečným okénkem. Dokonce i dozadu je lépe vidět. Toho se dosáhlo zase snížením spodní hrany zadního okna.

K dispozici devět airbagů
A kdyby náhodou došlo k nehodě, má teď Forester sériově dokonce devět airbagů. Ten nejnovější zabraňuje srážkám těl řidiče a spolujezdce při bočním nárazu. Všechno dohromady je v souladu s úsilím značky Subaru dosáhnout do roku 2030 nulového počtu obětí dopravních nehod v jejích automobilech.

Řidič nepochybně ocení, že přes instalaci velkého a na výšku orientovaného centrálního displeje do palubní desky se dá nastavovat klimatizace, zesilovat a ladit rádio prostřednictvím klasických fyzických ovladačů. Ovšem kvůli zapnutí terénního módu a dalších méně často využívaných funkcí už je třeba mačkat obrazovku.

Subaru zatím nezveřejnilo ceník nového Foresteru. Podle ředitele tuzemského zastoupení Zdeňka Zikmunda se tak stane na přelomu roku. Ve stejnou dobu již budou první exempláře k dispozici u dealerů a současně si zájemci budou moci začít přebírat své objednané kusy.
Tagy