Volkswagen ukázal nové velké SUV Tayron: I velké rodiny nadchne pohodlí v kabině

Radek Pecák - 09. 10. 2024
Nový Volkswagen Tayron odhalí své ceny v listopadu
Nový Volkswagen Tayron odhalí své ceny v listopadu
Záď se daří opticky snižovat
+ 14
Spodní část předního nárazníku se může lišit u různých verzí
Tayron bude pohánět hlavně energie z ropných paliv
Interiér působí velmi kvalitně
Sedačky můžou být buď sportovní nebo komortnější
Takto se bude sedět ve druhé řadě sedadel
Ta je posuvná
A za ní může být i třetí řada
Kufr za třetí řadou
Kufr za druhou řadou
A kufr při částečném sklopení druhé řady
Nechybí vychytávky včetně zásuvky na 230 Voltů
Na volantu jsou klasická tlačítka
Ve výbavě může být prémiový audiosystém
Na voliči lze přepínat i atmosféru v kabině
Ambientní osvětlení prosvětlí i palubní desku
Tayron se zařazuje hned pod Touareg
Značka Volkswagen střídá premiéry čistě elektrických a klasických modelů. Novinka Tayron je vozem, který umí v případě volby plug-in hybridního pohonu jezdit v pracovních dnech po městě jako čistý elektromobil a o víkendech dopravit rodinu díky energii převážně z ropného paliva na dlouhé vzdálenosti. Dokáže dojet i do míst, do kterých nevedou klasické zpevněné cesty, převeze sedm lidí a může posloužit i jako tahač přívěsů s poměrně těžkým nákladem.
V ČLÁNKU NAJDETE
Nabídka vozů typu SUV je u dealerů největší evropské automobilky Volkswagen skutečně bohatá. Většina z nich navíc umí nabídnout také pohon všech kol. Teď nabídku rozšířil nový Tayron, který je fakticky duchovním nástupcem vozu Tiguan Allspace.

Auto jsem si mohl prohlédnout zvenčí i zevnitř při statické premiéře v Německu a současně se od expertů automobilky dozvědět i řadu detailů.

Na nový Tayron a jeho detaily se můžete podívat v naší komentované fotogalerii.Aby bylo jasno, na rozdíl od vozu Tiguan Allspace už sice Tayron takto na první dobrou nepřiznává technickou spřízněnost s oblíbeným SUV Tiguan, ale fakticky tomu tak je. Svědčí o tom použitá platforma, nabídka pohonných jednotek i prvky výbavy. Rozhodně to ale nebude na škodu, neboť Tiguan patří ve své kategorii nepochybně ke špičce.

Konkurence Tayronu? Škoda Kodiaq
Konkurentů bude mít Tayron nemálo. Patří k nim například i tuzemská Škoda Kodiaq . Ta je jen o centimetr kratší v porovnání s tímto produktem s logem Volkswagenu. Stejně jako vůz s medvědím jménem dokáže rovněž Tayron nabídnout prostor pro cestující ve třech řadách sedaček a je tedy sedmimistný.

Pokud budou tyto sedačky používány, pak je objem zavazadlového prostoru v Tayronu na úrovni 345 litrů, pokud se složí, tak přepravní kapacita za druhou řadou stoupne na 850 litrů.

Verze bez namontovaného šestého a sedmého sedadla má pak objem zavazadelníku dokonce 885 litrů. Pokud vás zajímá, kolik lze do Tayronu naložit, když budou obsazena jen dvě přední sedadla, pak vězte, že je to opravdu úctyhodných 2090 litrů.

Displej v hlavní roli
Kufr je navíc opravdu promyšlený a připraven pro ty uživatele, kteří rádi tráví volný čas aktivně a hlavně v přírodě. Variabilitu tohoto prostoru zvyšuje opěradlo druhé řady rozdělené na tři části. Sedáky lze naopak posouvat vpřed a vzad. Na bocích jsou háčky a nechybí ani zásuvka pro připojení spotřebiče s napětím 230 Voltů.

Vnější design vozu působí nevtíravě, přesto přitažlivě. Karosérie, na které je minimální množství ostrých hran bude podle mého soudu vypadat moderně ještě za mnoho let.



Interiér je na první pohled kvalitní. Palubní deska je natočena směrem k řidiči, což vylepšuje přehled a usnadňuje zapínání a vypínání některých funkcí.

Velkou část (včetně klimatizace) je ovšem třeba ovládat prostřednictvím centrálního displeje. Na středové konzole, odkud se přemístil volič automatické převodovky na volant (manuální řazení k dispozici nebude) zůstalo jen startovací tlačítko a spínač parkovací brzdy. Mezi nimi je pak větší otočný knoflík, jehož prostřednictvím se mění hlavně jízdní režimy a světelná a hudební atmosféra v kabině.

Při cestování si minimálně lidé v první a druhé řadě budou užívat pohodlí. Přední sedadla mají ortopedický atest a nabízejí také masáž, vyhřívání a ventilování. K mání je head-up displej, třízónová klimatizace, otevíratelné panoramatické střešní okno a samozřejmě široká plejáda bezpečnostních asistenčních systémů. Hlavně ve městech u cyklopruhů a v místech, kde po zaparkování zůstane už jen úzký jízdní pruh, se určitě bude hodit nový asistenční systém, který zamezí otevření dveří vystupujícím lidem v případě, že se zezadu blíží jiné vozidlo.

Sedm motorizací na výběr
Mezi technické novinky na podvozku patří tlumiče s dvěma ventily jako součást systému odpružení DCC Pro. Na základě dat se senzorů u každého kola, přičemž se zohldeňuje třeba i změna směru, zpomalování nebo zrychlování, pak vypočítává žádoucí nastavení tlumiče. Řidič si navíc může sám nastavit, zda chce sportovní charakteristiku odpružení nebo naopak velmi komfortní.

Pohon všech kol se v Tayronu dá získat společně s dvoulitrovými přeplňovanými zážehovými jednotkami TSI, které můžou být naladěny na výkon 204 nebo 265 koňských sil. A kromě toho také v žádané verzi s dvoulitrovým TDI. Tedy konkrétně jeho silnější verzí se 193 koňskými silami.

Všechny ostatní verze jsou předokolkami. Konkrétně se jedná o zážehovou mildhybriní čtyřválcovou patnáctistovku se sto padesáti koňskými silami, dále o o stejně výkonný dvoulitrový turbodiesel a dva plug-in hybridy. Ten slabší poskytuje k využití až 204 koní, silnější dokonce 272.

Čistě na elektřinu na jedno nabití vysokonapěťové baterie, jejiž montáž omezuje Tayron na pouze pětimístný, ujede Tayron více než sto kilometrů. Baterii lze nabíjet také u stojanů s rychlým dobíjením.

V Česku se první exemplář Tayronu objeví v listopadu na pražské výstavě e-Salon, zhruba v té samé době má být zveřejněný ceník. Zákazníci si pak první objednané exempláře začnou přebírat na přelomu letošního a příštího roku.
Tagy