PŘEHLEDNĚ: Proč se škodovky jmenují, jak se jmenují?

Jan Zajíc - 21. 02. 2017
Škoda Favorit a Škoda Superb.
Škoda Favorit a Škoda Superb.
I když Favorit vznikl ještě za socialismu, považujeme ho za první škodovku "nové éry". Přesto dostal jméno z historie, první Škoda Favorit se objevila v roce 1936. Šlo o vůz vyšší střední třídy, jehož označení pochází z latiny: favorit je očekávaný vítěz.
+ 18
Škoda Favorit (typ 904, 1936 – 1939).
Škoda Favorit (typ 923, 1938 – 1941).
To Forman, kombík odvozený od Favoritu, už měl jméno nové. Škoda sáhla po lehce archaickém výrazu, jímž se označuje vozka, kočí nebo povozník. Cílem bylo zdůraznit více užitkové zaměření kombíku.
Felicia sice vycházela z Favorita, ale výrobce chtěl oba vozy odlišit, proto zvolil odlišné jméno. A opět se inspiroval v historii, tentokrát u kabrioletu Felicia, jehož název odráží latinský výraz pro štěstí, tedy felicitas.
Škoda Felicia.
Také dnešní Octavia převzala jméno po škodovce z minulosti, konkrétně z roku 1959. Opět tu hrála roli latina, octavus totiž znamená osmý. A původní Octavia byla představena jako osmý model znárodněného průmyslu...
Škoda Octavia (1959 – 1964).
Škoda Octavia Combi (1961 – 1971).
Jméno Fabia prý význam nemá, pouze se líbilo vedení automobilky. I když jde o duchovního nástupce Felicie, Škoda zvolila nové označení, aby modely odlišila. Felicia se navíc několik měsíců vyráběla souběžně s první generací Fabie.
Vlajková loď převzala jméno luxusního Superbu ze 30. let. Označení pochází pochází z francouzštiny a lze přeložit jako jedinečný nebo skvělý. Stejný význam má toto slovo i v angličtině. Kdyby neexistoval Superb už dřív, Škodě by toto jméno dnes neprošlo.
Škoda Superb (typ 902, 1936 – 1937).
Škoda Superb (typ 913, 1936 – 1939).
Škoda Roomster byla představena v roce 2006. Jméno jako základ vzalo anglický termín pro prostor, tedy room, a má poukázat zejména na praktický a prostorný interiér.
Označení prvního SUV značky Škoda odkazuje na mýtického sněžného muže, Yettiho. Automobilka pouze vypustila jedno "t". Zvláštní jméno v době představení vozu přitáhlo značnou pozornost médií i veřejnosti.
Nejmenší škodovka dostala jméno spojující anglické výrazy city, tedy město, a go, což znamená jet. Označení tak jednoduše naznačuje městské zaměření vozu. Mimochodem, před uvedením na trh se spekulovalo také právě o jménech City nebo Go.
Rapid patří mezi nejznámější jména v historii Škody. Poprvé se objevilo ve 30. letech, název odvozený z latiny (rapid = rychlý) měl přitom naznačit, že Rapid je výkonnější než model Popular. Stejné jméno pak Škoda zvolila i v 80. letech pro známé kupé.
Škoda Rapid (1935 – 1938).
Škoda Rapid (modernizovaná verze vyráběná v letech 1984 – 1988).
Škoda Rapid (modernizovaná verze vyráběná v letech 1984 – 1988).
Škoda se inspirovala u aljašského medvěda kodiaka. V jazyce původních obyvatel se tento medvěd jmenuje Taq uka \'aq, přičemž písmeno "q" na konci slova je charakteristické pro označení zvířat. Auto je prý stejně jako kodiak ochránce se smyslem pro rodinu.
Od konce 80. let česká automobilka Škoda svoje modely označuje výhradně slovními názvy. Na začátku této éry byl samozřejmě Favorit.
Škodovka ale pochopitelně dávala klasická jména svým autům i v minulosti, mezi světovými válkami například po československých silnicích jezdily Rapidy či Populary. V 60. letech však mladoboleslavský výrobce přešel na číselná označení, která doplňoval různými zkratkami.

Čtěte také: Nejhezčí moderní Škoda ohromila před 15 lety svět. Do výroby se přesto nedostala

Například jméno Škody 1000 MB odráží litrový objem motoru a písmena MB jsou jednoduše zkratkou města Mladá Boleslav, kde se auto vyrábělo. Přesto bychom i před Favoritem našli dva modely, které dostaly slovní název - jde samozřejmě o kupé Garde a Rapid.

Aktuálně Škoda nabízí sedm modelů (samozřejmě v různých variantách). V galerii najdete význam jejich jmen. A nejen jich, podívali jsme se také na ostatní škodovky z moderní éry značky.