Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přichází podzim a řada řidičů opět nebude svítit zadními světly. Co s tím?

Naše téma
Dominik Valášek | 25.09.2024
Auto v mlze - ilustrační snímek | foto: Autor/ka fotografie: Pedro Figueras
Příchod podzimu je každoročně definován tím, že se na automobilových webech objeví články připomínající zacházení s mlhovkami. Tisíckrát opakované téma hovoří o tom, kdy a jak svítit mlhovkami, abychom byli vidět, ale neoslňovali ostatní řidiče. Často se ovšem zapomíná na to, že řidič, který mlhovky nadužívá, je alespoň stále vidět. Na rozdíl od toho, který svítí jen předním denním svícením.
Psalo se 1. července 2006, když se v Česku uzákonila povinnost neustálého svícení všech automobilů, a to i přes den za nesnížené viditelnosti. Jelikož stejná povinnost platí všude po Evropě a bereme ji obecně za automatickou, přizpůsobily se i automobilky.

Prakticky všechna osobní auta prodávaná na evropských trzích jsou dnes vybavena dedikovaným denním svícením. Od určité doby pak i v nejzákladnějších modelech a výbavách najdeme světelný senzor, který zapne hlavní světlomety, jakmile se venku setmí. Jen u starších základních modelů musí řidič přepínat denní a potkávací světla ručně.

Když senzor nerozpozná mlhu či déšť
S denním svícením se ovšem váže jeden problém. Protože automobilky musí koukat na každý zlomek gramu vypouštěných emisí, má při denním svícení většina aut vypnutá světla vzadu. Povinné je totiž pouze svícení vpředu, takže se nerozsvěcí koncová světla, která svítí až s hlavními (potkávacími) světly.

To ničemu nevadí za běžné, nesnížené denní viditelnosti. Problém ale nastává typicky právě s přicházejícím podzimem, kdy se i přes den dělá pošmourno, přichází deště a mlhy. Viditelnost se rapidně sníží, tma ovšem není, takže senzor nezareaguje a hlavní světla nerozsvítí.

Najednou může být auto, jedoucí pouze s denním svícením vpředu, v mizerném počasí i přes den velmi špatně viditelné, a tedy nebezpečné. Do jisté míry je rozhodující i barva auta. Auta výrazných barev budou i během mlhy s deštěm viditelná lépe než auta bílá, šedá nebo stříbrná.

Pomohlo by automatické svícení při zapnutých stěračích
Mnoho automobilů má rozsvěcení hlavních světlometů pevně spojené s funkcí stěračů. Pokud se při špatném počasí spustí stěrače, začnou automaticky svítit hlavní světla – včetně těch vzadu. Jenže i když má tuto funkci stále více nových aut, pořád jsou taková, která ji nemají, a nelze se na to spoléhat.

Mnoho řidičů tak musí na světla prostě myslet, a ručně zapnout ta potkávací, aby jejich auto svítilo i vzadu. Pomohlo by tak třeba to, kdyby skutečně všechna auta automaticky svítila při zapnutých stěračích.

Jak poznat, že mi svítí hlavní světla?
Pokud máte automatický světelný senzor, který rozsvěcí hlavní světla podle okolních podmínek (případně se zapnutím stěračů), vůz rozsvícení světel vždy nějak indikuje. Nejčastěji je to zelená kontrolka světel na přístrojové desce – to typicky u aut, která mají ovládání světel na konci levé páčky pod volantem.

Má-li auto ovladač světel přímo na přístrojové desce, může se zelená kontrolka svítících hlavních světel rozsvěcet přímo na něm. To je typické třeba pro vozy Škoda, které měly dříve otočné kolečko, později panel s tlačítky.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů