Menší dodávky nahradí velkoprostorové vozy. Nejlevnější nestojí ani půl milionu

Radek Pecák - 25. 10. 2024
Ford nabízí dva typy a jednu z nich ve dvou velikostních verzích
Ford nabízí dva typy a jednu z nich ve dvou velikostních verzích
Toyota Proace City Verso
+ 8
Citroën Berlingo
Fiat Doblo
Ford Tourneo Courier
Ford Courneo Connect
Mercedes-Benz třídy T
Nissan Townstar
Opel Combo
Peugeot Rifter
Renault Kangoo
Volkswagen Caddy
Větší a aktivně žijící rodiny dříve využívaly jako svůj dopravní prostředek hlavně kombíky a také velkoprostorové osobní vozy. Jelikož ale tyto kategorie automobilů z trhu prakticky zmizely, musejí vzít mnozí motoristé zavděk osobní verze menších dodávek.
V ČLÁNKU NAJDETE
Pokud si projdeme nabídku modelů u jednotlivých automobilových značek, které oficiálně působí na českém trhu, najdeme v cenové relaci do zhruba osm set tisíc korun pouze jedno jediné klasické MPV. Je jím už poměrně letitý vůz Volkswagen Touran, jehož cenovka nyní startuje těsně pod částkou 700 000 Kč. Zahrnout by možná šla také Dacia Jogger, tu ale většina odborníků řadí spíše do kategorie kombíků.

Komu tento zmíněný model s logem VW nevyhovuje, ten se musí poohlédnout mezi nabízenými užitkovými modely. V našem případě to budou zejména nejmenší velikosti osobních dodávek.

Na to, jaké jsou v současnosti u tuzemských prodejců aut k mání, se můžete podívat do našeho fotografického přehledu.V Evropě má tento typ vozu poměrně dlouhou tradici. Jako první jejich univerzálnost objevili Francouzi. Přes týden sloužil nějaký Citroën, Renault či Peugeot jako automobil pro převoz zboží, případě potřeb pro řemeslníky a o víkendu se proměnil ve výletní rodinný vůz.

Nejžádanější osobní dodávka
V současné době je nejžádanější osobní dodávkou na našem trhu Toyota Proace City Verso. Zákazníkům této asijské značky zjevně nevadí, že tento model nevyvíjeli technici Toyoty, ale pouze se v designovém oddělení lehce upravil vzhled původní verze vyvinuté ve Francii specialisty Citroënu a Peugeotu.

Letos se na druhé pozici za tímto vozem mezi nejžádanějšími typy drží Volkswagen Caddy, až pátý je dřívější jasný lídr této kategorie Citroën Berlingo.

Nevýhodou jen horší výbava
Velká část těchto vozů s prodává se dvěma délkami karosérie. Není pak úplnou výjimkou, že za druhou řadou sedaček je k dispozici zavazadlový prostor s objemem přes kubický metr, tedy více než tisíc litrů.

Současně tyto vozy nabízejí velmi praktický interiér, s množstvím odkládacích prostor, například i pod stropem. Do jejich interiéru se snadno vejdou i dlouháni, právě pro prodloužené verze se často nabízí i možnost dodatečné montáže šestého a sedmého sedadla.

Výhodou těchto vozů je možnost získání manuální převodovky (ve srovnatelně velkých osobních autech totiž už bývá velmi často k mání jen automatická) nebo možnost pořízení verze s dieselovým motorem.



Nevýhodou pro určité zákazníky může být absence některých moderních prvků výbavy a třeba také horší odhlučnění interiéru.

Solidní výběr od 500 do 600 000 Kč
V současné době se dají za méně než pět set tisíc korun koupit dva typy takovýchto osobních dodávek. Konkrétně 479 000 Kč stojí Peugeot Rifter ve verzi před faceliftem. Pohání ho zážehový tříválec 1,2 s výkonem 110 koní. Zavazadlový prostor má kapacitu 597 litrů. Přesně 499 000 Kč pak stojí Toyota Proace City Verso, která má naprosto stejné velikostní i výkonové parametry.

Za sumy mezi pěti a šesti sty tisíci korun lze pořídit dalších šest modelů, přičemž velkou část z nich jak v kratší, tak i verzi XL.

Všechny pohání přeplňovaný zážehový motor se třemi válci. Výjimkou je Renault Kangoo, který má čtyři válce a také Volkswagen Caddy. I v něm je agregát se čtyřmi válci.

Jedinou značkou, která v této kategorii a v cenové relaci do cca 800 000 Kč nabízí dva různé typy osobních dodávek (a jednu dokonce i v prodloužené verzi) je v současné době Ford. Levnější (už za 519 900 Kč) je  letošní novinka Tourneo Courier, od 729 630 Kč se pak dá získat Ford Tourneo Connect. Právě tento vůz, který je technickým dvojčetem Volkswagenu Caddy, se stejně jako německý model dá získat také v dlouhé verzi s označením Grand.
Tagy