Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Masarykova tatru, Benešova aerovka i Havlův renault. Lány ukáží auta prezidentů

Naše téma
Kateřina Nič Husárová | 09.07.2024
dalších 49 fotek
Z výstavy S prezidentem do Lán aneb prezidentské automobily ze sbírek Národního technického muzea. | foto: Jitka Krňanská
S prezidentem do Lán aneb Prezidentské automobily ze sbírek Národního technického muzea. Výstava s tímto názvem se koná na lánském zámku. Akci pořádá technické muzeum a Správa Pražského hradu. Na záhájení expozice nechyběl ani prezident Petr Pavel s chotí. Výstava potrvá do konce srpna. 
Výstava podrobně seznamuje s historií automobilů, které sloužily českým a československým prezidentům. Z muzejní sbírky byl k vidění významný vůz prezidenta T. G. Masaryka Tatra 80, který je setrvalou ozdobou expozice muzea na Letné a v Lánech byl vystaven pouze první týden v červenci.

Výstava prezidentských vozidel v Lánech:

Ovšem návštěvníci se mohou těšit na jiná další vozidla. V Lánech je k vidění Renault 21 TSE, kterým jezdil první tři měsíce roku 1990 po svém zvolení prezident Václav Havel, Mercedes-Benz S 600, jenž se v roce 1993 stal vlajkovou lodí garáží Pražského hradu a Václava Havla v následujících osmi letech doprovázel při výkonu jeho státnické funkce i v soukromém životě, a vůz Škoda Superb V6 2.8 Václava Klause. Tyto automobily doplní Aero 50 HP, které krátce využíval Edvard Beneš v exilu ve Velké Británii.

Automobily českých a československých prezidentů měly svou obvyklou garáž na Pražském hradě. Většina z nich se svým prezidentem příležitostně zajížděla i do Lán. Výstava v areálu lánského zámku v textu i fotografiích podává přehled o všech prezidentských vozech, a to v kontextu dobových událostí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů