Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jiná cesta k autu. Operační leasing není jen pro firmy, spočítali jsme to

Naše téma
Viola Procházková | 26.09.2024
foto: Unsplash.com
Operativní leasing je stále oblíbenější. Jedná se vlastně o pronájem vozu od leasingové společnosti, která zůstává vlastníkem vozu. Z tohoto důvodu je zažitá představa, že operativní leasing je řešení vhodné především pro firmy. Ve skutečnosti mohou lidé oproti nákupu za hotové i pár desítek tisíc ušetřit.
„Pozorujeme výrazný nárůst zájmu u fyzických osob, malých firem do devíti zaměstnanců a živnostníků. Tito zákazníci u nás nyní podepisují každou šestou smlouvu a oproti loňsku jde o nárůst o 200 procent,” řekl Aleš Polák, generální ředitel společnosti Arval.

Jednoznačnou výhodou operativního leasingu je, že nemusíte platit akontaci, pouze každý měsíc posíláte ‚nájemné. Financování operáku je mimořádně transparentní, neboť v měsíčním poplatku máte již zahrnuty veškeré služby spojené s provozem auta –  servis, pojištění i přezouvání pneumatik. Pokud auto nepoškodíte vlastní vinou, neměly by vám tudíž vniknout žádné vícenáklady.

K benefitům patří i skutečnost, že některé leasingové společnosti umožňují v průběhu zápůjčky auto vyměnit za jiné. To řeší situaci, kdy se vám narodí děti, změníte práci, oženíte se či rozvedete, odstěhujete na venkov a podobně. Už dávno taky není třeba upsat se na dva roky a více, jak bylo kdysi běžné, ale třeba jen na několik týdnů. V neposlední řadě máte s autem mnohem méně starostí a ty, které zbyly, řešíte pouze s jedním subjektem – se svou leasingovkou.

Srovnání operativního leasingu a klasické koupě si můžeme ukázat třeba na čtyřletém provozování nového Hyundaie i30 kombi 1.0 TGDi s výbavou Smart a výkonem 120 koní. Jeho pořizovací cena činí 494 991 korun, v případě koupě tedy zaplatíte tuto částku, auto je vaše a můžete s ním nakládat dle libosti.

Při zřízení operativního leasingu, v případě našeho konkrétního výpočtu u společnosti Arval, budete platit každý měsíc částku 7130 korun, v níž jsou již zahrnuty všechny další náklady. Za čtyři roky tedy celkem zaplatíte 342 240 korun, na konci však auto vaše není a vracíte ho leasingovce.

Prozatím se zdá, že vzniklý rozdíl 152 751 korun hravě pokryjí finance, které získáte z prodeje svého vozu. Za čtyři roky provozu je však k pořizovací ceně nutno přičíst ještě další náklady. Povinné ručení a havarijní pojištění vychází v průměru na 1500 měsíčně, celkem 72 000, za běžný servis a údržbu (výměna opotřebovaných dílů, např. brzdových destiček, dolití a výměna oleje) vydáte odhadem 550 korun za měsíc, za pneuservis (včetně výměny a uskladnění sezónních pneumatik či oprav opravitelných defektů) dalších 550 korun měsíčně a 180 korun měsíčně za asistenční služby pokrývající území Evropy. Celková výše dodatečných nákladů je tedy 143 520 korun. Abyste skončili na nákladech shodných s operativním leasingem, musíte teď svoje auto prodat za 296 271 korun.

I se započtením různých výhodných nabídek a pojišťovacích bonusů zůstane celková cena, kterou za provoz auta zaplatíte, nejspíš mírně ve prospěch operativního leasingu. U různých aut a leasingových společností se nabídka přirozeně může lišit, rozdílný může být i povolený nájezd, který leasingovky u aut povolují.

Ve výsledku samozřejmě rozhodne vaše vnitřní nastavení, konkrétně význam, který přikládáte vlastnictví auta. Hned vzápětí záleží na tom, jestli chcete mít své záležitosti pod kontrolou, či se jí naopak rádi vzdáte, abyste ušetřili starosti. Auto financované operativním leasingem je však jednoznačně zajímavou alternativou nákupu, a to nikoli alternativou nejdražší.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů