Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První kilometry v novém Audi Q5 s chytrým pohonem všech kol. Jak jezdí?

Naše téma
Stanislav Švarc | 19.01.2017
dalších 19 fotek
Audi Q5. | foto: Stanislav Švarc
Druhá generace Audi Q5 vyráží do boje o zákazníky s evolučním vzhledem a hromadou technických novinek. Jak jezdí?
I když to na první pohled možná nevypadá, druhá generace Q5 je opravdu nové auto. V Audi jen prostě generační výměny nedoprovázejí dramatické designové změny, německá automobilka jde spíš konzervativní cestou – vzhled novinek tak navazuje na svoje předchůdce.

Vozy Audi si jsou navíc podobné navzájem, takže pocit, že jste „tohle auto už přece někde viděli", není překvapivý. V případě Q5 si můžeme všimnout několika podobností zejména s větším SUV Q7.

Přídi každopádně dominuje výrazná maska chladiče s masivním rámečkem a charakteristicky tvarované světlomety. Povědomě vypadají i zadní svítilny s klasickým "schodem" pod nimi. A jistě jste zaregistrovali, že nová Q5 ve srovnání s předchůdcem výrazně narostla v bocích.

Interiér prokoukl
Nové Audi Q5 je s délkou 4663 milimetrů, šířkou 1893 mm a výškou 1,66 metru rozměry srovnatelné s první generací. Rozvor také narostl jen lehce – z 2807 mm na 2819 mm.

Audi Q5.


Zároveň klesla pohotovostní hmotnost, a to až o 90 kilogramů v závislosti na motorizaci.

Vskutku významně ale prokoukl interiér. Jestli však znáte současné audiny, bude vám i on povědomý. Minimalistická palubní deska sází na horizontální linie a jejím dominantním prvkem je napevno upevněný displej infotainmentu. Za příplatek (14 300 tisíc Kč) výrobce nabízí digitální přístrojový panel, který nahrazuje klasické budíky a umí zobrazit spoustu užitečných informací.

Vnitřek Q5 každopádně vypadá hezky a přehledně. I veškeré ovládání má logiku: všechno jako by bylo tak nějak samozřejmě po ruce.

Silnou stránkou interiéru je také jeho prostornost – a to ve všech směrech. Dokonce ani cestující vyšších postav nebudou na zadních sedadlech strádat. Místa je tu dost pro nohy (zadní sedačky jsou mimochodem podélně posuvné a lze u nich měnit také sklon opěradla) i nad hlavou. Snad jen vstupní otvor by mohl být širší.

V závislosti na poloze zadních sedadel nabízí zavazadlový prostor v základním uspořádání objem 550 až 610 litrů, sklopením opěradel zadních sedadel přepravní kapacita vzroste až na 1550 litrů.

Audi Q5.


V nabídce Q5 pak samozřejmě nechybí moderní asistenční systémy a různé chytré vychytávky. Pro vůz je k dispozici například head-up displej, možnost připojení k internetu či propojení s chytrým telefonem, adaptivní tempomat včetně asistenta pro jízdu v dopravní koloně, hlídání jízdního pruhu, sledování vozidel přijíždějících ze stran při couvání, upozorňování na nebezpečí při vystupování, parkovací asistent, kamerové rozpoznávání dopravních značek, asistent pro sjíždění svahů a podobně.

Jízda s nejžádanější motorizací
Na výběr jsou zatím čtyři motory – tři (různé verze dvoulitrového turbodieselu) spalují naftu, na benzin jezdí jen přeplňovaný dvoulitr o výkonu 252 koní (185 kW). Na podzim dorazí ještě šestiválcový diesel.

Audi předpokládá, že největší zájem bude o nejsilnější naftový čtyřválec 2.0 TDI s výkonem 190 koní (140 kW). Oblíbený byl totiž už u předchozí generace, u níž prý v tuzemsku ve spojení s automatickou dvouspojkovou převodovkou a pohonem všech kol tvořil více než 90 procent prodejů.

A právě tuto motorizaci jsem zvolil i pro první seznámení s vozem.

Jde rozhodně o kombinaci příjemnou. Motor má dostatek síly a se sedmistupňovou převodovkou si rozumí. Ne že by trhal asfalt - zvlášť ve vyšších rychlostech vzbuzuje pocit, že mu trochu dochází dech -, ale jeho výkon je adekvátní charakteru a zaměření podobného SUV. Prostě bohatě stačí.

Slušná je také spotřeba, po ujetí zhruba 120 kilometrového úseku, který zahrnoval obce, dálnici, okresky i zakroucené a sněhem zapadané silničky, palubní počítač ukazoval průměr 7,5 l/100 km.

Audi Q5.


Přesto největší přednosti nové Q5 vidím jinde. V tom, jak se řídí.

První věc, která mě zaujala, byla skvěle odhlučněná kabina. Dovnitř příliš nepronikal nejen zvuk čtyřválcového nafťáku, ale slyšet skoro nebyl ani aerodynamický hluk – a to ani na dálnici. Ticho v interiéru panuje i nad nerovnostmi či rozbitou silnicí.

A tím se dostáváme k jedné velké novince. Pro druhou generaci Q5 je totiž k dispozici vzduchové odpružení. Testovaný vůz jím byl vybaven a možná i proto byl dojem z jízdy tak dobrý.

S chytrým pohonem všech kol
Vzduchový podvozek samozřejmě umožňuje měnit charakteristiku tlumení, takže řidič si může vybrat, jestli chce spíše tvrdší, či měkčí chování. Rozdíly jsou opravdu patrné, ve všech případech však není projev vyhnán do extrémů. Q5 se vzduchovým odpružením tak nikdy není ani příliš měkká a houpavá, ani moc tuhá a prkenná. Zkoušená Q5 stála na 19palcových kolech.

Podle zvoleného jízdního režimu umí vůz také změnit světlou výšku. Zatímco ve sportovním módu se „přikrčí", v režimu pro nezpevněné cesty (allroad nebo offroad) auto zvedne podvozek až o 45 milimetrů.

Příjemně mě překvapilo chování v zatáčkách – Q5 je samozřejmě pořád poměrně velké a vysoké SUV, přesto ochotně mění směr a celkově působí docela hbitě. Sympatické je i řízení, jehož tuhost se také mění podle zvoleného jízdního režimu.

A zmínit musím i pocit jistoty, který v řidiči Q5 vyvolává. Tedy alespoň v případě testovaného provedení tomu tak bylo. Kromě skvělého podvozku v tom hraje velkou roli pohon všech kol. I ten je vlastně nový. Audi jej označuje jako quattro ultra a nabízí jej výhradně ke čtyřválcovým agregátům. Systém pracuje se dvěma spojkami a umí zcela odpojit zadní diferenciál, pokud není pohon všech kol zrovna potřeba – čímž šetří palivo.

Audi Q5.


O všem rozhoduje řídící jednotka, která vyhodnocuje řadu parametrů, například jak jsou zrovna natočena kola, v jakém jízdním režimu aktuálně vůz je, jak pracuje automatická převodovka, jaký je aktuální točivý moment a podobně. Díky tomu prý čtyřkolka umí předvídat a „zadek" připojí nikoli až poté, co dojde k prokluzu kol, ale ještě před tím. A to aniž by řidič cokoli poznal.

Pravdou každopádně je, že jsem ani na kluzkých silnicích v zamrzlých Krkonoších neměl nejmenší problémy s trakcí či nějakými nepředvídatelnými projevy či nepříjemnými vrtochy. Q5 byla pořád perfektně stabilní, nezáludná a čitelná.

První kilometry s novým SUV od Audi tedy dopadly výborně. Druhá generace Q5 se ukázala jako příjemné, kultivované a pohodlné auto s hezkým a prostorným interiérem. Má všechno, co byste od prémiového SUV mohli chtít.

A cena? Pochopitelně také prémiová. Základní provedení s nejslabším dieselem (110 kW/150 k), pohonem předních kol a šestistupňovým manuálem startuje na 1 071 900 Kč. Testovaná motorizace pak vyjde na 1 254 900 korun, zkoušené auto se mnoha příplatky však stojí už 1 730 100 korun.

Kompletní ceník najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů