První Lamborghini Huracán Performante je v Praze. Podívejte se

Jan Zajíc - 25. 07. 2017
Lamborghini Huracán Performante.
Lamborghini Huracán Performante.
Lamborghini Huracán Performante.
+ 5
Lamborghini Huracán Performante.
Lamborghini Huracán Performante.
Lamborghini Huracán Performante.
Lamborghini Huracán Performante.
Lamborghini Huracán Performante.
Lamborghini Huracán Performante.
Lamborghini Huracán Performante.
Do Prahy dorazil první exemplář Lamborghini Huracán Performante. Nejrychlejším produkčním autem na Severní smyčce Nürburgringu se chlubí v showroomu Lamborghini Praha.
Právě výkonem na legendárním okruhu na sebe nové Lambo výrazně upozornilo, italský supersport dokázal Nordschleife objet v čase 6:52.01. Stalo se 5. října loňského roku a za volantem seděl zkušební jezdec Marco Mapelli.

Verze Performante vychází samozřejmě ze standardního Huracánu, doznala ale řady změn. Auto stojí na konstrukci z karbonu a hliníku, ale díky přednímu a zadnímu nárazníku, krytu motoru a zadnímu křídlu z takzvaně „kovaných" uhlíkových vláken, se ušetřilo 40 kg proti základní verzi Huracánu. Performante tedy váží 1382 kg.

Skvostný 5,2litrový atmosférický desetiválec byl vyladěn na 640 koní (470 kW) a rovných 600 Nm točivého momentu. Takže tu máme nárůst o 30 koní a 40 Nm. Výfukový systém byl rovněž upraven v rámci snižování hmotnosti. Přenos výkonu na všechna kola pak zajišťuje nově optimalizovaná sedmistupňová dvouspojková převodovka.

Díky tomu dokáže ostrý Huracán zrychlit z 0 na 100 km/h za pouhých 2,9 sekundy, na dvoustovku za 8,9 sekundy a dosáhne maximální rychlosti 325 km/h. Je tak nyní o tři setiny rychlejší, zatímco nejvyšší rychlost zůstává stejná.

Na jízdních vlastnostech však nemají zásluhu pouze výkonnější motor a nižší hmotnost. Působivý čas na trati v Německu určitě zajistila také aktivní aerodynamika.

Přední nárazník dostal pohyblivé klapky a kanálky v zadním křídle zase pracují se vzduchem proudícím z výdechů na víku motoru. Tyto otvory jsou taktéž otevírány a zavírány podle potřeby skrze elektronický systém, který vždy zajišťuje ten nejlepší možný aerodynamický přítlak a nejnižší možný odpor proudícího vzduchu. Převedeno na procenta – přítlak je podle Lamborghini o monstrózních 750 procent vyšší než u standardního Huracánu.

Performante následně dostalo tužší zavěšení a jeho dvacetipalcová kola jsou obuta do pneumatik Pirelli P Zero Corsa. Nutno podotknout, že rekordní jízda na Nürburgringu byla zajeta s mnohem lepivějšími – ale pořád silničními – gumami Pirelli Trofeo R. Ty ovšem můžete dostat za příplatek také.

Uvnitř má Performante ještě více alcantary a karbonu než normálně. Podobně jako masivní zadní křídlo má i karbonové obložení velice zajímavý design.

A cena? Pro evropský trh byla stanovena na 195 040 eur, tedy asi na 5,08 milionu korun. U nás si Huracán Performante můžete pořídit právě u společnosti Lamborghini Praha, která patří do skupiny Porsche Inter Auto CZ a slavné italské supersporty v Česku prodává od roku 2014. A docela úspěšně.

Zatímco v roce 2014 bylo v České republice registrováno 6 nových vozů Lamborghini, v roce 2016 se pro tuto značku rozhodlo 13 zákazníků a během prvních šesti měsíců letošního roku bylo českým klientům předáno již 8 nových vozů Lamborghini.